Bulvár

Generációk óta súlyos betegségekkel küzdenek a brit királyi család tagjai

Elátkozott vérvonal?

Rákbetegség, érelmeszesedés, depresszió... Generációk óta súlyos betegségekkel küzdenek a brit királyi család tagjai – derül ki a Metropol összeállításából.

Generációk óta súlyos betegségekkel küzdenek a brit királyi család tagjai
A király és családja a palota erkélyén
Fotó: AFP/Henry Nicholls

Elképzelhetetlenül nehéz időszakon megy át a brit királyi család. Az uralkodó, III. Károly rákdiagnózisa hetek óta lázban tartja a világot, és péntek este újabb családtag, Katalin hercegné számolt be daganatos megbetegedéséről. De nem ők az egyetlenek: a kékvérű családban számos rákos és más megbetegedés tűnt már fel.

III. Károly király januárban vetette alá magát prosztataműtétnek, amely hátterében daganatos megbetegedés állt. Szinte fel sem ocsúdtak a sokkból, mikor péntek este Katalin hercegné is elárulta: januári hasi műtétje után a szövettan rákos megbetegedést mutatott ki. Nem sokkal ezek előtt András yorki herceg exfelesége, Sarah Ferguson állt nyilvánosság elé mellrákdiagnózisával, majd néhány hét múlva kiderült, bőrrákot is kimutattak nála.

De a korábbi generációk is érintettek voltak. II. Erzsébet királynő édesanyja, az anyakirálynő 102 évet élt, és csak halála után derült ki hivatalosan, hogy 1966-ban vastagbélrák miatt műtéten és kezeléseken esett át. II. Erzsébet apjáról, VI. György brit királyról még életében kitudódott a gyilkos kór. Az egykori uralkodó erős dohányos volt, és 1951-ben bal tüdejében rosszindulatú tumort találtak, ezért a fél tüdejét el kellett távolítani. Korai halálát 56 éves korában ez és érelmeszesedés következményei okozták. Bár erről hivatalos információ nem látott napvilágot, sokan úgy sejtik, II. Erzsébet királynő is rákbeteg lehetett.

Múlt generációk betegségei

Még messzebb tekintve a múltban: az 1509 és 1547 között uralkodó VIII. Henrik erősen túlsúlyos és cukorbeteg is volt, egyes feltételezések szerint pedig a szifiliszt is elkapta.

Az 1901 és 1910 között uralkodó VII. Eduárd király életében megküzdött a tífusszal, amely azokban az időkben számos ember veszte lett. Orra mellett jóindulatú bőrtumort fedeztek fel, amelyet rádiummal kezeltek. Ezekből ugyan felépült, de egészségtelen életmódját nem bírta a szervezete. VII. Eduárd is erős dohányos volt, naponta húsz cigarettát és tizenkét szivart szívott, az uralkodó halálát hörghurut okozhatta.

De mentális betegségből is jutott a kékvérűeknek: az 1760 és 1820 között hatalmon lévő III. György mentális betegségét a mai napig homály fedi: egyesek szerint mániás depressziós volt, míg mások szerint az örökletes porfíria gyötörte, ami egy anyagcserezavarral kapcsolatos betegség, amely idegrendszeri panaszokat, szorongást, légszomjat is eredményezhet.

III. Károly király első felesége, Diana hercegné étkezési zavarral küzdött, s Harry neje, Meghan Markle is lelki problémáiról vallott, miután bekerült a királyi családba.

Kapcsolódó írásaink