Bulvár

Maga III. Károly küldött levelet egy idős magyar asszonynak

A király váratlan üzenete mindenki szemébe könnyeket csalt

Elképesztő öröm érte 100. születésnapján a magyar származású holokauszt-túlélőt – írja a promotions.hu.

Maga III. Károly küldött levelet egy idős magyar asszonynak
Lily Ebert a Windsori kastélyban, amikor a Brit Birodalmi Rend tagjává (MBE) nevezték ki 2023. január 31-én
Fotó: AFP/POOL/Andrew Matthews

Korunk legismertebb magyar származású holokauszt-túlélője Lily Ebert nemrégiben a 100. születésnapját ünnepelte. Ennek alkalmából pedig az ATV Napló című műsora csinált róla egy riportot, amelyben többek között kiderült az is, hogy az idős asszonyt még a brit uralkodó, III. Károly is felköszöntötte a jeles napon.

Lili a Tolna vármegyei Bonyhádon született egy hatgyermekes ortodox zsidó család legidősebb lányaként, nem mindennapi élettörténete pedig az egész világsajtót bejárta az elmúlt évek során.

Miután a nácik 1944 márciusában megszállták Magyarországot, Lilyt, aki akkor húsz éves volt, édesanyjával, öccsével és három húgával együtt a bonyhádi gettóból Pécsen át Auschwitz-Birkenauba deportálták. A táborba érkezésük után édesanyját, Ninát, bátyját, Bélát és legfiatalabb húgát, Bertát azonnal gázkamrába küldték, őt pedig két másik lánytestvérével, Renée-vel és Pirivel kényszermunkára fogták a haláltáborban.

A viszontagságok ellenére Lilynek sikerült túlélnie a haláltábort, felszabadulása után nővéreivel Svájcba utazott, hogy újjáépítsék életüket. Később Izraelbe emigrált, ahol férjhez ment, majd 1967-ben Londonban telepedett le, és azóta is ott él. A túlélőnek jelenleg 10 unokája és 36 dédunokája van.

Lily Ebert december végén már a 100. születésnapját ünnepelte, történetét pedig az ATV Napló című műsorában többször is bemutatták. Az ünnepi alkalomból a stáb most ismét meglátogatta az idős asszonyt.

A riportból kiderült, hogy holokauszttúlélőnket nem más köszöntötte fel, mint a jelenlegi brit uralkodó III. Károly, mégpedig egy csodálatos virágcsokorral.

A király egy levelet is küldött Lilynek, melyben ez állt:

"Kedves Lily,

Szerettem volna egy személyes levéllel felköszönteni önt századik születésnapja alkalmából. Nem tudom kifejezni, hogy mennyire csodálom az ön kitartását és lelkierejét. Bízom benne, hogy ma nagyon boldog napja lesz családja és barátai körében"

Lily családja sem akarta elhinni, hogy még maga a király is felköszöntötte a magyar származású holokauszttúlélőt. A 100 éves asszony tényleg egy igazi túlélő, mert az utóbbi időben rengeteg betegségen esett át, ám mindegyikből felépült, most pedig már otthon ünnepelhette születésnapját szerettei körében.

Kapcsolódó írásaink