Bulvár

Több mint négyszáz dollárt fizetett a haláláért

Meghalt egy japán turista, aki kötélugrásban 233 métert zuhant a Makaó-toronyból, amelynek üzemeltetői teljes biztonságot ígérnek.

Több mint négyszáz dollárt fizetett a haláláért
Száz kilométeres sebességgel zuhan az ugró a toronyból
Fotó: AFP/Anthony Wallace

A világ egyik leghosszabb kötélugró létesítménye a 338 méteres Makaó-torony, ahonnan a kalandra vágyók 233 métert zuhannak. Az 56 éves japán férfi sérülés nélkül teljesítette az ugrást, amiért 478 dollárt fizetett. A földre érkezés után néhány órával azonban alig kapott levegőt, majd leállt a légzése. Azonnal a Conde S. Januiro kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét.

A kötélugrást szervező Skypark honlapján az olvasható: „Arra törekszünk, hogy ügyfeleink és személyzetünk magas szintű biztonságát érjük el.” Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az ugróknak közölniük kell a személyzettel, ha szívbetegek, magas a vérnyomásuk vagy cukorbetegek. A Skypark több mint 30 éve működik, és négymillió sikeres ugrást hajtott végre.

A halálesettel kapcsolatban a nyomozás folyamatban van.

Veszélyes extrém sport

A kötélugrás (angolul: bungee jumping) olyan extrém sport, amelyben építményről, nagy magasságból leugranak, és zuhannak a föld felé. A becsapódást az ugró lábához erősített rugalmas kötél segítségével akadályozzák meg, melynek hosszát az adott ugrási magassághoz előzetesen beállítják. Az ugrási sebesség gyors, az ugró több mint 100 km/h-val is zuhanhat. Az ugrás végén az ugró, ha közel van a talajhoz, kioldhatja a rögzítést és leugorhat a talajra, vagy egy segédkötél segítségével újból a magasba emelhetik. Az ugráshoz a hatóságoktól, illetve az építmény üzemben tartójától is előzetes engedély szükséges.

Kapcsolódó írásaink