Bulvár

95 éves a világ legidősebb szupermodellje

Karrierje több mint 70 évet ölel át, és még ma is tart

Hihetetlen kar­rier áll a 95 éves Daphne Selfe mögött. Sőt a megfogalmazás nem is indokolt, mert a pályafutása máig nem ért véget, ennyi idősen is keresett modell – írta meg a blikk.hu.

95 éves a világ legidősebb szupermodellje
Daphne Selfe
Fotó: NorthFoto

A brit divatélet tekintélyes matrónája ékes bizonyítéka annak, hogy lehet szépen és méltósággal megöregedni.

Daphne 20 évesen szerepelt először kifutón, és karrierjének csúcsán olyan nagynevű cégek ruháit mutatta be, mint a Dolce & Gabbana, Tate-Naka and Nichiko Koshino, ráadásul több James Bond-filmben is felbukkant.

Daphne Selfe
Daphne Selfe
Fotó: NorthFoto

Természetesen az idő felette sem állt meg, és idén az élete mérföldkőhöz érkezett: beköltözött egy idősek otthonába. Ez azonban nem jelenti, hogy környezete sivár és szegényes lenne, ugyanolyan csillogó körülmények között él a Royal Variety Charity által finanszírozott lakótérben, mint korábban. Az új fejezet kezdetén Daphne a Telegraph című lapnak nyilatkozott, és elárulta azt is, milyen titkoknak köszönheti fiatalos ragyogását.

Daphne modellkarrierje az 1950-es években kezdődött, gabonapelyhet, sört, bort, gint, kekszet és szalonnát reklámozott, szerződéseinek köszönhetően bejárta az egész Egyesült Királyságot. Családjával – férjével és három gyermekével, valamint macskákkal és kutyákkal – London külvárosában telepedett le, s miközben modellszerződéseinek eleget tett, támogatta férjét, aki egy szórakoztató tévéműsor producere volt.

Karrierje különösen alakult: bár sosem volt híján megbízásoknak, a csúcsra csak 70 évesen került fel, ekkor fedezte fel a Vouge magazin, amelynek reklámjaiban szerepelt, s ezután felkapta a Marie Claire is, majd a divatvilág elitje, például a Dolce & Gabbana. Még ekkor is finom arcvonásait és kecses alakját már nemcsak hazájában ismerték, eljutott Kínába, Chilébe, Norvégiába, Brazíliába és Új-Zélandra. Felemelkedett a szupermodellek közé.

Daphne Selfe
Daphne Selfe
Fotó: Northfoto

Sikeresen bebizonyította, hogy a kor csak egy szám, de van néhány szépségápolási szokás, amellyel segít a természetnek.

Mostanában nem sokat sminkelem magam, de ha mégis, mindig este veszem le – mondta a Telegraphnak. – Ha pedig bőrápolásról van szó, nem igényelek semmiféle drága, extravagáns módszert, a megbízható Nivea teszi a dolgát… – közölte mosolyogva.

Daphne azt eszi, amit szeret, sosem diétázik. Igaz, soha nem is habzsolt, amit annak köszönhet, hogy a háború alatt felcseperedő nemzedékhez tartozik.

A háborúban nem lehetett túl sokat enni, és azt hiszem, ez megmarad az emberben – magyarázta. – Ritkán iszom alkoholt, egyszer-egyszer egy pohár pezsgőt azért megengedek magamnak.

A megőrzött szépség harmadik titka a természetben eltöltött idő.

Mindig is voltak kutyáim és lovaim, ami azt jelenti, hogy rengeteg időt kellett a szabadban töltenem velük. Manapság már nem sétálok mindennap, de igyekszem minél több időt a természetben tölteni.

Ma már nem vállal nagy kampányokat, de 2018-ban, 90 évesen még ő volt az Eyeko márka szépségápolási kampányának egyik arca, az egyetlen modell, aki 80 év fölött ilyen megbízással dicsekedhet, és egy-egy fotózásra még manapság is rá lehet venni.

Kapcsolódó írásaink