Bulvár

Rivaldafénytől a börtönig

Ez történt az Anakin Skywalkert alakító kisfiúval

Kevés sikeresebb filmsorozat létezik a Star Warsnál. Nem csoda, hogy hatalmas várakozás fogadta, amikor George Lucas úgy döntött, az eredeti három film után leforgatja az előzménytrilógiát. Az első, Baljós árnyak című film a gyerek Anakin Skywalker történetét mutatja be, aki később Darth Vaderré válik. A film meghozta az ismertséget az Anakint alakító gyerekszínész, Jake Lloyd számára. Később kiderült, a fiatal színész élete nem a legjobb irányba haladt tovább – írja a Noizz.hu.

Rivaldafénytől a börtönig
Jake Lloyd
Fotó: NorthFoto

1993-ban George Lucas elkezdte keresni a tökéletes gyerekszínészt a fiatal Anakin Skywalker szerepére. Több mint 3000 színész jelentkezett a meghallgatásokra, végül a nyolcéves Jake Lloyd ragadta meg Lucas figyelmét. Lloyd korábban már megízlelte a sikert a Jingle All the Way című filmben, lelkesedése és energiája pedig lenyűgözte Lucast.

Amikor a Baljós árnyak 1999-ben a mozikba került, a film hatalmas kereskedelmi sikert hozott, ám rengeteg kritikát is kapott, Jar Jar Binks pedig minden idők egyik leggyűlöltebb CGI-karaktere lett. A kritikák kereszttüzében volt Lloyd alakítása is, aki ekkor mindössze tízéves volt. A fiatal színész jelölve lett egy Young Artist Awardra, de két Arany Málna-díj-jelölést is kapott.

Összeomlás

A visszajelzések mélyen érintették Lloyd mentális egészségét. A fiú 12 évesen visszavonult a színészettől, egy interjúban pedig elmondta, hogy elégette a Csillagok háborúja-relikviáit, és soha többé nem nézi meg a filmet. 2015-ben paranoid skizofréniával diagnosztizálták.

Egyre többször összekülönbözött a törvénnyel is: egy gondatlan vezetés miatt letartóztatták, de egy összetűzés során megverte az édesanyját is. Tíz hónapig tartották előzetes letartóztatásban, mielőtt pszichiátriai kezelésre küldték. A tragédiát tetézte Lloyd húga, Madison 2018-as halála is.

Utoljára 2020-ban adott ki családja közleményt, azóta Lloyd teljesen visszavonultan él.

„Szeretnénk megköszönni mindenkinek a kedves szavakat, a támogatást és a jószándékot. Jake-et paranoid skizofréniával diagnosztizálták, de sajnos van egy tünete is, amelyet anozognóziának hívnak, amely megakadályozza, hogy felismerje saját betegségét. Ez csak tovább nehezíti az általa átélt küzdelmeket, amely különösen nehéz volt azután, hogy elvesztette húgát, Madisont. Közelebb költözött a családjához, és mindannyian keményen dolgozunk azon, hogy segítsünk neki. Lloyd még mindig egy kedves és gondoskodó ember, reméljük, hogy mihamarabb visszatér régi, vidám és szórakoztató énjéhez” – adta hírül közleményében a család.

A történtek után Mark Hamill, aki az eredeti filmekben Luke Skywalkert alakította, elmondta, undorodik a rajongóktól amiatt, ahogyan viselkedtek LLoyddal. Szerinte a fiatal színész pontosan azt tette, amit George Lucas kért tőle.

Objektum doboz

Jake Lloyd története egy figyelmeztető példa a hírnév sötét oldaláról, különösen a gyermekszínészek számára. A képernyőn látott karakterek mögött ugyanis valós emberek vannak, akiket megviselnek a kollektív elvárásaink és kritikáink súlyát.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom