Bulvár

Krimibe illő részletek – emiatt kellett meghalnia 26 éve Diana hercegnének

Az összeesküvés-elméletek hívei ontják a feltételezéseket a végzetes balesettel kapcsolatban

1997. augusztus 31-én vesztette életét autóbalesetben Diana hercegné, Károly brit trónörökös volt felesége. A baleset kapcsán a mai napig számtalan összeesküvés-elmélet lát napvilágot – írta meg a hirado.hu.

Krimibe illő részletek – emiatt kellett meghalnia 26 éve Diana hercegnének
Diana hercegnő, Henrik és bátyja, Vilmos trónörökös édesanyja
Fotó: Wikipedia/John Mathew Smith

Aznap éjjel, hajnali két óra körül értesítették Erzsébet királynőt és Károly herceget, valamint az akkori miniszterelnököt, Tony Blairt, hogy Diana hercegné súlyos autóbalesetet szenvedett Párizsban. Azt csak hajnali fél négykor közölte a párizsi brit nagykövet a királyi családdal, hogy Diana elhunyt. Ekkorra már mindenki talpon volt – kivéve Vilmost és Henriket, akikkel csak reggel közölték a lesújtó tényt.

A hercegné azon az éjszakán is a sajtó munkatársai elől menekült. Körülbelül hatvan fotós várta őt és Dodi Fayedet a párizsi Ritz hotel előtt, ahol az este folyamán Dodi apjával vacsoráztak, hiszen a hercegné akkoriban a világ legtöbbet fényképezett asszonya volt. Trevor Rees-Jones, Dodi egyik testőre szerint ezek voltak a legagresszívabb fotósok, akikkel azon a nyáron találkoztak.

Mivel szerették volna elkerülni a lesifotósokat, Dodi a Ritz helyettes biztonsági főnökét, Henri Pault bízta meg azzal, hogy legyen a sofőrjük, összezavarva ezzel a riportereket. Egy csapat lesifotós mégis követte a járművet, amelyben a hercegné és párja, a testőrük, valamint a sofőr ült. A sofőr, hogy lerázza a fotósokat, útközben úgy döntött, hogy a Pont de l’Alma hídon áthajtva egy közeli alagútban halad tovább, amelyet óránként 118 és 155 kilométer közötti sebességgel közelített meg, ami az itt megengedett 50 kilométeres sebességnek a többszöröse. Elvesztette az irányítást az autó felett, és éjfél után 23 perccel az autó a 13. pillérnek csapódott. A balesetet egyedül Diana testőre élte túl.

Néhány ember számára az éjszaka történése azonban nem egyszerűen tragikus baleset volt. Sokan azt állítják, valamiféle összeesküvés eredménye volt, amelyet titokban a brit állam ügynökei vagy valaki más követett el. Az összeesküvés-elméletek hívei – élükön Mohamed Al-Fayeddel, Dodi apjával – ontják a feltételezéseket a végzetes balesettel kapcsolatban.

Íme öt elmélet, ami miatt az emberek kételkednek az események hivatalos történetében, valamint az egyes állításokkal kapcsolatos igazságok:

1. Diana terhes volt

Mohamed Al-Fayed szerint a gyilkosság valódi oka az volt, hogy Diana terhes volt a fia gyermekével, és ez nem tetszett a brit államnak. Fayed nyilvánosan kijelentette, hogy Diana azon az éjszakán mielőtt meghalt, telefonált neki, hogy elmondja, gyermeket vár.

A nyomozók a Mercedesben talált vérfoltokon végeztek vizsgálatot, azonban nem azonosítottak terhességet jelző HCG hormont. „Lehetséges a HCG terhességi hormon kimutatása nagyon régi vérfoltokban, a szőnyegen talált mintákon azonban nem észleltek HCG-t” – állt a jelentésben.

Továbbá arra sincs bizonyíték, hogy Diana gyanította volna, hogy terhes, ennek lehetőségét nem említette a legközelebbi barátainak sem.

2. Henri Paul, a sofőr szándékosan okozta a balesetet

Hat éven keresztül nyomoztak a francia rendőrök, akik azt derítették ki, hogy a balesetet kétségtelenül a részeg sofőr, Henri Paul okozta. A sofőr véralkoholszintje a megengedettnél háromszor magasabb volt, ami azt jelenti, hogy minimum nyolc pohár bort ivott.

Azok, akik kételkednek az események menetében, azt állítják, hogy a hivatalos információ, miszerint Paul részeg volt, hazugság, amelyet a médiában terjesztettek a gyilkosság leplezésére. Egy összeesküvés-elmélet szerint elcsalták a vizsgálatot, ezért DNS-teszteket is végeztek Henri Paul vérmintáján. Végül kizárták, hogy elcserélték volna a sofőr vérmintáit.

Sokan emellett úgy gondolták, hogy Henri Pault lefizették a biztonsági szolgálatok Franciaországban vagy az Egyesült Királyságban, vagy mindkettőben.

3. Valami baj volt a Mercedesszel, amelyben Diana utazott

A halálautónak nevezett Mercedest legalább annyi rejtély övezi, mint a hercegné halálának körülményeit. Nem csak nem tudni, hol található most a limuzin, de az sem világos, hogyan gyulladhatott ki 1999-ben két évvel a baleset után. A titokzatos tűzesetben az autó több része megsemmisült, ezt azonban a hatóságok igyekeztek eltussolni.

4. Diana orvosi ellátását szándékosan szabotálták

Amikor a mentőcsapat a helyszínre érkezett, Diana még életben volt – mesélte az a francia orvos, aki nem sokkal a baleset után hajtott be az alagútba, és vette észre a roncsokat. Frederic Mailliez az összeroncsolódott Mercedes padlóján talált az eszméletlen hercegnére, és azonnal értesítette a mentőket.

Az összeesküvés-elméletek gyártói úgy vélik, hogy a mentőorvosok szándékosan hagyták meghalni azzal, hogy nem megfelelően látták el. Sokan állítják: ha egy közelebbi kórházba szállították volna, és ott kapott volna ellátást, lehet, túlélte volna.

A Dianát kezelő orvos, MonSef Dahman 2021. június 18-án egy exkluzív interjút adott, amelyben rácáfolt az összeesküvés-elméletre.

Dahman elmondta, hogy Diana hercegnét a Pitié-Salpêtrière kórházba szállították 1997. augusztus 31-én éjjel 2 óra körül. Pillanatok alatt összeállt a mentőcsapat, és mindent megpróbáltak megtenni, hogy stabilizálják az állapotát a szívleállás után. A röntgenfelvételekből egyből kiderült, hogy a hercegné súlyos belső vérzést szenvedett. A szakértők életmentő műtétet hajtottak végre, hogy megállítsák a vérzést, azonban egy, a szívhez közel levő tüdővéna megrepedt, és ekkor már minden beavatkozás késő volt. Diana szíve leállt, az orvosok megpróbálták újraéleszteni, de ez már nem sikerült.

5. Sejtette, hogy meg fog halni

A fő motiváló tényező az összeesküvés-elméletek mögött az a meggyőződés, hogy maga Diana is sejtette, hogy meg fogják ölni. Ebben az összeesküvés-elméletben a legfontosabb szerepet egy levél kapta, amelyet Paul Burrell, Diana korábbi komornyikja tett közzé, és azt mondta, hogy megőrzésre adták át neki.

„Ma, októberben itt ülök az íróasztalomnál, és arra vágyom, hogy valaki megöleljen és bátorítson arra, hogy maradjak erős. Életemnek ez a legveszélyesebb szakasza. (…) »Balesetet« tervez az autómban, fékhibát és súlyos fejsérülést, hogy tiszta legyen az út Károly előtt, hogy újra házasodhasson” – fogalmazott Diana a levelében.

Kapcsolódó írásaink