Bulvár

Börtönbe küldenék a sarkadi striciket

Vádat emeltek egy prostituáltakat futtató sarkadi bűnszervezet tagjai ellen

Vádat emelt a Békés Megyei Főügyészség tizenhat ember ellen, aki 2013 és 2020 májusa között „családi vállalkozásként" prostituáltak kizsákmányolására létrehozott bűnszervezetet működtetett – közölte a vádhatóság csütörtökön az MTI-vel.

Börtönbe küldenék a sarkadi striciket
A férfiak szerelmet ígértek a nőknek, gazdaságilag és érzelmileg függő helyzetbe hozták, sok esetben megtévesztették őket (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/ Hauke-Christian Dittrich / DPA / dpa Picture-Alliance

A vádirat szerint öt sarkadi testvér 2013-ban Berlinben kezdett el prostituáltakat foglalkoztatni. A férfiak a nők nehéz anyagi körülményeit, iskolázatlanságát használták fel a beszervezésre, szerelmet ígértek nekik, gazdaságilag és érzelmileg függő helyzetbe hozták, sok esetben megtévesztették őket.

2018-tól kiterjesztették tevékenységüket: bevonták három fiukat, valamint nyolc egyéb rokonukat és közeli ismerősüket.

A vádlottak az illegális bevétel megszerzése, növelése, valamint annak érdekében, hogy a sértettek ne fedjék fel mások előtt a bűnszervezet működését, nem válogattak a módszerekben: a nőket és családtagjaikat megöléssel, megcsonkítással fenyegették, megalázták, bántalmazták és állandó félelemben tartották.

A sértettek a szoros felügyelet alól nem tudtak elmenekülni.

Az elkövetők a vádirat szerint 45 nőt kényszerítettek prostitúcióra, amelyből legalább 581 millió forint bevételük származott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szegedi osztálya – az Eurojust magyar nemzeti szekciójának közreműködésével és a Békés Megyei Főügyészség ügyészének részvételével – 2020. május 30-án fogta el a bűnszervezet vezetőinek többségét.

Lefoglalták a bűncselekményből származó jelentős vagyont is: ingatlanokat, gépkocsikat, készpénzt és ékszereket.

A Békés Megyei Főügyészség a terhelteket – akik közül hárman is többszörös és különös visszaesőnek minősülnek – többrendbeli, bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem bűntettével vádolja. Valamennyi vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására, továbbá teljeskörű vagyonelkobzásra tettek indítványt – írták.

Kapcsolódó írásaink