Belföld

Ünnepélyes zászlófelvonás, miniszterelnöki beszéd, megemlékezés, de tüntetés is lesz + GALÉRIA

Az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából 9 órakor kezdődött az ünnepélyes zászlófelvonás a Kossuth Lajos téren, majd 10 órától egészen 18 óráig látogatható a Szent Korona, a Díszlépcsőház, valamint a Kupolacsarnok

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján, hétfő délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

Ünnepélyes zászlófelvonás, miniszterelnöki beszéd, megemlékezés, de tüntetés is lesz + GALÉRIA
Ünnepélyes zászlófelvonás az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján
Fotó: MH/Purger Tamás

A zászlót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar, a 32. testőr ezred, a Gróf Nádasdy Ferenc huszárosztály és a nemzeti lovas díszegység.

Ünnepélyes zászlófelvonás, 1956-os forradalom és szabadságharc emléknap, Kossuth tér
Ünnepélyes zászlófelvonás, 1956-os forradalom és szabadságharc emléknap, Kossuth tér
Fotó: MH/Purger Tamás

Az ünnepségen katonai és állami szervezetek képviselői is jelen voltak.

A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 1956-os lyukas zászlók lengtek.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly Zalaegerszegen, a Mindszenty József életét bemutató Mindszentyneum átadóján mondott ünnepi beszédet, az idei október 23-án pedig az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Veszprémben áll színpadra.

A szabadság napjának fővárosi programja szerint hétfőn 10 és 18 óra között a a Szent Koronát, valamint az Országgyűlési Múzeum kiállításait is megtekinthetik az érdeklődők.

A látogatóközpontból megközelíthető A magyar törvényhozás ezer éve című, a Kossuth téren az In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás, továbbá a Kőtár és a szintén a Kossuth téren kiállított Csepel teherautó is.

A 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

Délután 16 és este 23 óra között több helyszínen is fényfestésre kerül sor, így a Külügyminisztérium épületén, a Budapesti Műszaki Egyetem K épületén, valamint a Terror Háza Múzeumon.

A Terror Háza Múzeum ingyenesen látogatható (10 és 18 óra között), a Hősök falánál pedig egész napos protokollmentes gyertyagyújtás lesz.

A múzeum állandó kiállítása mellett a látogatók megtekinthetik a Nagy bűntetthez nagy eszme kell című új, időszaki kiállítást Sam Havadtoy képzőművész, festő munkáiból.

A fővárosban délután 16:30-tól az Egységes Diákfront, az Országos Közös Akarat (OKA), az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék Mozgalom, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hirdetett megemlékezéssel egybekötött tüntetést – írta meg a mandiner.hu.

A demonstráció a Hősök terén kezdődik, a résztvevők 18 órára fognak átvonulni az Oktogonra, ahol Karácsony Gergely fog beszédet mondani. A főpolgármester mellett lesznek felszólalók az Egységes Diákfront, az ADOM Diákmozgalom, a Tanítanék, valamint az OKA részéről is.

Kapcsolódó írásaink