Belföld

Jakab lelépett a mandátummal és a mamusszal

„A lé pártján” politizál tovább a bukott elnök a Jobbik szerint. A Parizeres honlapot indított, amelyen csatlakozni lehet hozzá

Jakab Péter, a Jobbik bukott elnöke és frakcióvezetője csütörtökön utódja, Gyöngyösi Márton nyílt levélben megfogalmazott ultimátuma után kilépett a Jobbikból. Pártja felszólítása ellenére a parlamenti mandátumát nem adja vissza, válaszlevelében azt is közölte, beül a függetlenek közé, s új pártot alapít. Kilépése újabb, immár a harmadik pártszakadáshoz vezethet a Jobbikban. Rövidesen az is kiderül, kik lesznek a követői.

Jakab lelépett a mandátummal és a mamusszal
Jakab elhajtott
Fotó: Facebook

A miskolci botrány valóságos lavinát indított el a Jobbikban, s rövid úton Jakab Péter kilépéséhez vezetett. Az történt, hogy Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese egy utcafórumot tartott, amelyen Jakab Péter-pólós emberek kíséretében megjelent Molnár Enikő, a volt pártelnök és frakcióvezető élettársa, a Jobbikban csak főtitkár asszonyként emlegetett mamuszos hölgy, Molnár Enikő, aki nekiesett Potocskánénak, emelt hangon számon kérve rajta azt, miért szivárogtatja ki a kormánymédiának a párt belső ügyeit. A kínos jeleneteket számos médium videón mutatta be.

Ez az esemény olaj volt tűzre, csütörtökön Gyöngyösi Márton, a Jobbik új elnöke nyílt levelet intézett Jakab Péterhez, amelyben ultimátumszerűen színvallásra szólította fel. Azt írta, elődje „intelligens, felkészült politikus volt, aki értett a mindennapok nyelvén, de nem futott el a komoly szakmai kérdések elől sem” , ám az új tanácsadója hatására erősen megváltozott, „egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett,  akiből a közélet mémeket gyárt”.

Azzal folytatta, szívesen dolgozna újra együtt azzal a Jakab Péterrel, akit egykor megismert, ám ha Jakab azt a tanácsadót, Molnár Enikőt választja, aki mellett elvesztette a családját, elvesztette az előválasztást, elvesztette az országgyűlési választást, elvesztette az elnökségét, elvesztette a frakcióvezetőségét, elvesztette minden tekintélyét és hitelét, nem fogja visszatartani.

Hozzátette: „ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetni, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák. Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra. Légy tisztességes!” – intette Jakabot Gyöngyösi.

Jakab Péter erre válaszolva bejelentette: kilép a pártból. Szerinte Gyöngyösi választás elé állította. „Ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban. Nos, Marci, akkor nincs helyem a Jobbikban. Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom” – írta.

Megjegyezte, Gyöngyösi korábban „stratégiai csendre” kérte, ami után felidézte azt a szóbeszédet, hogy Rogán Antal megüzente az ellenzékbe beépült embereivel, hogy maradjanak csendben. Majd hozzátette, nem tudja, hogy a Jobbik elnöke Rogán embere-e, csak azt tudja, hogy ő csendet kért tőle. Jakab közölte azt is, hogy kilép a Jobbikból, de parlamenti mandátumát nem adja vissza, az Országgyűlésben beül a függetlenek közé. Távozásával szerinte csak erősödne a Fidesz, és gyengülne a „valódi ellenzék”.

A Jobbik „meglepődöttség nélkül, de sajnálattal” vette tudomásul Jakab Péter és tanácsadója távozását. Hangsúlyozták: az utolsó pillanatig nyitva állt a lehetőség az együttműködésre, ám ehelyett Jakabék a szakítást választották. Jakab Péter számára a „képviselői mandátum visszaadása lesz az igazi próbája annak, hogy ő valójában a nép pártján, vagy csak a lé pártján kíván politizálni a továbbiakban” - tette hozzá a Jobbik.

Hivatalosan is bejelentette kilépését a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Jakab Péter, ezt a politikus pénteken este tudatta Facebook-oldalán. Közölte, a tényről a nap folyamán hivatalosan is tájékoztatta Kövér László házelnököt és Lukács László Györgyöt, a Jobbik-frakció vezetőjét.

Szövetség Földivel

Az eltitkolt, szőnyeg alá söpört szatmári szexuális botrány kirobbanása után, közvetlenül Jakab újraválasztását követően, május közepén kezdett elmérgesedni a viszony a Jobbik elnökségével. Jakab élettársa és kabinetfőnöke, Molnár Enikő „főtitkár asszony” előterjesztésére ugyanis az ököritófülpösi szexuális botrány feltételezett elkövetőjét, Földi Istvánt a Jobbiknak járó listás helyek egyikéről akarták bejuttatni a parlamentbe – szivárogtatta ki akkortájt egy jobbikos forrásunk.

Ez ellen azonban az elnökség több tagja tiltakozott. Ebből az is kitűnt, hogy a pártvezetésben többeknek tudomása volt az ököritófülpösi vadászházban még tavaly decemberben történt szexuális terrorról. Ugyan mi másért tiltakoztak volna Földi személye ellen, aki Szabolcs-Szatmár megyében választókerületi elnök is volt, és az ellenzéki összefogás közös jelöltje az áprilisi parlamenti választáson.

Jakab, Földi és csapata
Jakab, Földi és csapata
Fotó: Facebook

A másik ok, ami a jobbikos belháborút kirobbantotta, Molnár Enikő kabinetfőnök személye volt. A pártot elhagyó másik elnökjelölt, Stummer János már a kongresszuson arról beszélt, hogy a Jobbikot jó ideje nem az elnökség, hanem Jakab Péter tanácsadói köre irányította. Ide tartozott Szabó Gábor választmányi elnök, Jakab mamuszos élettársa és Németh Zsolt informatikai vezető. Ide volt sorolható még Béres Ferenc Attila, a Jobbik kommunikációs igazgatója, a Zsúrpubi főszerkesztője, akit Molnár Enikő leváltott, állítólag azért, hogy egyedül intézhesse a párt kommunikációját. Ez azonban olaj volt a tűzre. Az elnökségben lényegében lázadás tört ki, amelynek élére Potocskáné Kőrösi Anita ügyvezető elnök, Jakab helyettese állt, de mellé felsorakozott három alelnök, Ander Balázs, Dudás Róbert és Magyar Zoltán is.

Az elnökség megváltoztatta működésének belső szabályait, lényegében kitiltották az ülésről Molnár Enikőt és az informatikai vezetőt, akik sértődötten kiviharzottak a teremből. Jakab Péter egy ideig mereven maga elé bámulva a helyén maradt, majd „Ez egy puccs ellenem!” felkiáltással ő is kirohant. Jakab később azzal fenyegetőzött, lemond, és „kiül a függetlenek közé”. Mindez nagy riadalmat nem keltett, olyannyira, hogy kezdeményezték a választmány összehívását, hogy döntsenek a szükséges lépésekről, erre június elején sor is került. 

Jakab azonban nem ment el a választmány ülésére, hanem negyedórával annak megkezdése után közösségi oldalán bejelentette, lemond az elnöki posztjáról. Ezt az elnökség tagjainak bizalomvesztésével indokolta. Szabó Gábor választmányi elnök azt javasolta, legyen teljes tisztújítás, vagyis nemcsak elnököt, hanem új elnökséget is válasszanak, ám ezt a választmány tagjainak többsége elutasította.

A lényegében megbukott pártelnök új mestertervet forralt ki. Azt remélte, hogy bizalmasa, a Földi-féle kamu-alapszervezetek segítségével, illetve egy másik bizalmasa, a zsidókat tetűcsúszdásoknak nevező Bíró László borsodi csapatával kisöpörhetik Potocskáné Kőrösi Anitát és a hozzá csatlakozott lázadókat az elnökségből. Azt eszelték ki, hogy „bajtársát”, Földi Istvánt elindítják az elnöki posztért folytatott küzdelemben, és ha nyer, Jakab megtarthatja a vezető szerepét a pártban frakcióvezetőként, és ő diszponálhat a több mint félmilliárd forint költségvetési támogatás felett. 

A puccsot igyekeztek álcázni: Jakab és a pártban viselt tisztségeiről lemondott élettársa, egyben volt kabinetfőnöke azt a látszatot próbálta kelteni, hogy ők már egyáltalán nem foglalkoznak a politikával. Molnár Enikő „főtitkár asszony” egy iskolás lányokra emlékeztető posztot is közzétett, mintha máris nyári szabadságát töltené, Jakab pedig a jobbikos logót is eltávolította közösségi oldaláról. Eközben azonban országjárásra indultak, hogy megfelelően előkészítsék a terepet a július 2-i elnökválasztó kongresszusra.

Befuccsolt puccs

Földi győzelme érdekében a kongresszus előtt még a nyilvános hazugságtól sem riadtak vissza. Földi ugyanis ezt írta a közösségi oldalára, és ezt a küldöttek is megkapták:

„Az igazság tegnap mindenki számára kiderült. Napvilágot látott egy hangfelvétel, amelyen Gyüre Csaba volt országgyűlési képviselő maga mondja el, hogy azon a bizonyos ököritófülpösi disznótoron nem történt semmilyen erőszak, az egész csak fel lett fújva. Mindezt az a Gyüre Csaba mondja, akire Szilágyi György élettársa, V. Anita mindvégig úgy hivatkozott a sajtóban, mint az eset koronatanújára, aki megmentette őt az állítólagos erőszaktól. Mára kiderült, nem volt mitől megmenteni, hisz még Gyüre Csaba szerint sem történt semmi” – állította Földi.

Gyüre azonban fél óra múlva közleményben cáfolta ezt. „Az illegálisan felvett teljes beszélgetés tartalmi lényegétől jelentősen eltér az abból kiragadott és összevágott, most nyilvánosságra hozott hanganyag. A tanúvallomásomat az ügyben a rendőrkapitányságon tényszerűen és tárgyszerűen megtettem, a döntés a hatóságok kezében van. Az illegális hangfelvétel miatt a szükséges jogi lépéseket megteszem” – közölte Gyüre Csaba.

Ezek után Jakabék jelöltje kiütéses vereséget szenvedett az elnökválasztáson, és csak idő kérdése volt, hogy a frakcióvezetői posztról mikor váltják le. Sokáig nem kellett erre várni, mint ahogy mostanra az újabb pártszakadást előre vetítő kilépésre sem.

Emlékezetes lehet Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének augusztus 3-i, jövőbe látó bejegyzése: „Szegény fenyegetőző Krumplis Peti nincs jó állapotban. Rövid idő alatt megbukott, ahol csak lehetett: az előválasztáson, a választáson, majd kirúgták az elnöki székből, a frakcióvezetőiből, és otthonról is. Most pedig egy finom kis büntetőeljárás elé is nézhet egy 80 »milliócska« miatt. Most meg ideges, és nem szeretné, ha minderről beszélnének az emberek, ezért hát megint fenyegetőzik. Peti nem okos. Peti inkább mérges, de ezt a kis időt már kibírjuk vele így is.”

Reakciók

Szávay István, a Jobbik egykori alelnöke most csütörtökön egy Molière-idézettel kommentálta a történteket: „Amikor egy bohóc beköltözik a palotába, nem válik királlyá, hanem a palotából lesz cirkusz.”

Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, Márki-Zay Péter korábbi kampányfőnöke megjegyezte: „Kár volt a dk-val összefeküdni.”

Varga-Damm Andrea, a Jobbikból kilépett korábbi országgyűlési képviselő pedig így szúrt oda Gyöngyösinek: „Tudod Marci, ezért a levélért te kaptál közel 900 lájkot, Jakab Péter pedig az erre adott válaszra már 13 600-nál tart. Elképesztő, hogy dobtatok ki az elmúlt két és fél évben a pártból mindent, ami érték volt, és ami a népszerűséget tudta volna hozni.”

Eközben Jakab Péter máris elkezdte gyűjteni az új párt tagságát, külön honlapot hozott létre, amin csatlakozni lehet hozzá a személyes adatok megadásával.

Kapcsolódó írásaink

Újabb fejezet a Jobbik belharcában

ĀMolnár Enikő a Facebook-oldalán kürtölte világgá, hogy a Fidesszel való összejátszás, szivárogtatás miatt etikai eljárást kezdeményez Potocskáné Kőrösi Anita ellen