Belföld

Orosz biznisz MSZP-módra

Hunvald György szerint felmerül a gyanúja, hogy hűtlen kezeléssel adta el az MSZP erzsébetvárosi ingatlanát

A kormányt oroszbarátsággal vádoló MSZP az egyik legértékesebb ingatlanát egy neve alapján orosz származású nőnek értékesítette Budapest belvárosában. Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármester álláspontja szerint mélyen áron alul legalább százhúsz millió forinttal olcsóbban a piaci árnál. A vevő a vétel időpontjában még az MSZP országos elnökségének tagjaként az orosz származású hölggyel azonos cégben volt érdekelt, és MSZP elnökségi tagsága révén feltételezhető, hogy információval rendelkezett az ingatlanra vonatkozó egyéb vételi ajánlatokról. A tulajdoni lapon szereplő széljegy szerint az orosz hölgy erre ígért rá egymillió forintot, így nyolcvanegy millió forintért elvitte a Budapest Erzsébet körút-Dob utca sarkán lévő nagykörúti ingatlant.

Orosz biznisz MSZP-módra
Közvetlenül a pártkongresszus előtt verték dobra az Erzsébet körúti ingatlant. Tóth Bertalan és Molnár Zsolt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A közösségi médiában az MSZP korábban meghatározó politikusai, Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester és Lukács Zoltán egykori frakcióvezető helyettes tette közzé, hogy a pártvezetés Tóth Bertalan elnökségének utolsó napján az MSZP VII. kerületi szervezetének irodáját, egy 196 négyzetméteres helyiséget eladott. A bejegyzés szerint mélyen áron alul, 81 millió forintért, miközben Budapestnek ezen a területén az ingatlanárak négyzetmétere már az egy millió forintot is elérte, sőt meg is haladta azt. Ennél az ingatlannál a vételár a négyszáz ezer forintot sem érte el, holott az iroda az Erzsébet körút- Dob utca sarkán található, s az elmúlt húsz évben a párt kétszer is felújította.

Az eladás ténye még a baloldali sajtóban is botrányt kavart, ezért levélben kerestük meg kérdéseinkkel Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes társelnököket, illetve Molnár Zsolt pártigazgatót, volt-e pályáztatás, történt-e értékbecslés, azt ki végezte, mi volt ennek eredménye, hány ajánlat érkezett? Érdeklődtünk arról is, hogyan képzelik a párt újbóli megerősödését, ha a tagság feje felől immár sorozatosan eladják a pártélet alapját jelentő ingatlanokat? Ez nem tagságuk, szimpatizánsaik átverése?
Ráadásul a parlamenti pártok ingatlanjaikat részben térítésmentesen kapták az államtól, részben pedig a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelei tették lehetővé a pártirodaként működő ingatlanok megszerzését. Ebből következik, hogy az adófizetőnek joga van tudni, mi lesz a sorsuk, s ha eladják őket, akkor milyen áron történik ez?

Talán az olvasót nem fogja meglepni, de a magát demokratikus pártnak nevező MSZP vezetői nem válaszoltak kérdéseinkre. Ahogyan a közelmúltban hallgattak arról is, miért adták el - forrásaink szerint 32 millió forintért - a háromszáz négyzetméteres, Keszthely belvárosában lévő ingatlant, és miért verték dobra a siófoki pártirodát is korábban.

Mint megírtuk, a zuglói pártirodát Tóth Csaba volt országgyűlési képviselő, az MSZP helyi elnökének cége, a Tigris 1993 Kft. vásárolta meg, míg Budapest XVI. kerületében, Sashalmon szintén a helyi elnök, Csizmazia Ferenc vásárolhatta meg a helyi pártirodát.

De térjünk vissza Erzsébetvárosba. Hunvald György (az MSZP-ből már kilépett) volt polgármester így kommentálta a történéseket: "Az Erzsébet körút és Dob utca sarkán az ingatlan négyzetméter árak alsó hangon több mint 1 millió forint körül járnak. Ez minimum 120 milliós hűtlen kezelésnek tűnik. Ez a fasza MSZP-vezetés, a Tóth-Kunhalmi páros eladta a VII. kerületi irodáját, december 19-ig ki kell költözni. Ugyan nem vagyok már MSZP-tag, sőt semmivel sem azonosulok régóta, amit ez a disznó pártvezetés művel, mert annak semmi köze a baloldalisághoz. De felháborító, ahogy felszámolták az MSZP-t néhány év alatt, amit az elődök építettek, jól vagy rosszul. Remélem ez az utolsó pár évük ezeknek az embereknek a politikában."

Bakonyi Karola, aki 1994-98 között volt a városrész szintén szocialista polgármestere, azt írta: "Minden fegyelmem ellenére, tiltakozom! Továbbá: ki vette meg, és mit akar ott? Állítólag az emberekhez akarunk szólni. Hol fogunk?"

Tóth Bertalan frakcióvezető, az eladás időpontjában még pártelnök, a "baráti sajtónak", a Hvg.hu-nak nyilatkozott az eladásról, az alábbi dajkamesét tolta le az olvasók torkán. A pártelnökség még a választások után döntött tizennégy ingatlan értékesítéséről, olyanokról, amelyekről lekerültek a zálogjog bejegyzések, s tehermentessé váltak. (Az érintett erzsébetvárosi ingatlanon egyébként 794 millió forint zálogjog szerepelt korábban, ami iránymutató lehet az ingatlan forgalmi értéke szempontjából - a szerk.) Tehát már az idén májusban kijelölték ezeket az ingatlanokat eladásra, a megbíztak egy ügyvédi-ingatlanirodát azzal, hogy keressen vevőt. Így kaptak egy nyolcvan millió forintos ajánlatot, amit az elnökség és felügyelőbizottság is elfogadott. Közvetlen a kongresszus előtt, októberben azonban érkezett egy jobb ajánlat, amit szintén elfogadott az elnökség, ergo minden szabályosan és törvényesen történt.

Ezt mondta Tóth Bertalan, aki még pártelnökként jegyezte az adásvételt. Ha az elnökség elfogadta, akkor elfogadta Eszik Bence, a Societas alelnöke, a párt elnökségének akkori tagja is. Csakhogy, mint azt lapunk kiderítette, Eszik korábban azonos cégben volt érdekelt, hiszen 2021-ben három hónapig ügyvezetője is volt annak a cégnek, a Bublik Bakery Kft.-nek, amelynek tulajdonosa, az orosz származású hölgy az új, a nyolcvanegy millió forintos vételi ajánlatot megtette.

Eszik Bencét lapunk is megkereste az ügyben, ám torokgyulladására tekintettel azt felelte, hogy betegsége miatt jelenleg nem áll módjában és nem is tudna nyilatkozni. Néhány nap türelmet kért.

Kapcsolódó írásaink