Belföld

Orbán Viktor: A mostani válság ellenére is lesz nyugdíjemelés

A miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút

A miniszterelnök az interjú elején arról beszélt, hogy hazudtak Brüsszelben az európai embereknek, amikor azt mondták, hogy a szankciókat nem terjesztik ki az energiára, és azok az ukrajnai háború gyors lezárását eredményezik majd. Orbán Viktor a nyugdíjprémiumról is beszélt. 

Orbán Viktor: A mostani válság ellenére is lesz nyugdíjemelés
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiro

Az energiáért az európai emberek szankciós felárat fizetnek, ami bizonytalanná teszi a jövőt. A kérdés, hogy tovább rontunk-e ezen a helyzeten, Brüsszelben ugyanis újabb és újabb szankciókat akarnak bevezetni – mutatott rá Orbán Viktor.

Az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatos nemzeti konzultációról elmondta: minél válságosabb időszakot élünk, annál nagyobb szükség van az egységre, az egyetértésre.  

A miniszterelnök hangsúlyozta: az a tapasztalata a politikában, hogy bizonyos helyzetekben a legjobb, ha az emberek bevonhatók a döntéshozatalba, ennek pedig a jogilag legrugalmasabb formája a nemzeti konzultáció.

A korábbi kormányok idején a nyugdíjak vesztettek értékükből, de ez a kormány tartja az inflációkövető nyugdíjemelést, „ez becsületbeli ügy” – mondta Orbán. Ráadásul még a 13. havi nyugdíjat is bevezették. A mostani válság ellenére is lesz nyugdíjemelés. „Együtt sírunk, együtt nevetünk”, ezért idén valószínűleg nyugdíjprémium is lesz, ha jól teljesít a gazdaság.

Számíthat-e a kormány a hazai baloldalra, annak tekintetében például, hogy az ellenzék külföldről kapott kampánypénzt – érkezett a kérdés. Orbán szerint nagyon nehéz úgy együttműködni az ellenzékkel, hogy valójában „nem urai saját maguknak”. „Amerikából fizetik őket, és aki fizet, az rendeli a nótát” – mondta Orbán.

A magzati szívhang abortusz előtti meghallgatásának kérdésére válaszul a miniszterelnök kijelentette : nincs tökéletes abortusztörvény, de ez egy olyan szabály, amivel a magyar társadalom együtt tud élni, ezért hiba lenne ezt a törvényt megváltoztatni. „Mereven ellenzek mindenfajta abortusztörvény-módosítást, a mostani rendszer fenntartása mellett érvelek" – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink