Belföld

Karácsony, a káoszteremtés stratégája

A főpolgármester hatástanulmányok nélkül, egyedi döntés alapján zárná le a pesti rakpartot az autósok elől és tiltaná ki a kocsikat a Lánchídról is.

Karácsony, a káoszteremtés stratégája
Kiemelt kormányzati cél a fővárosi közlekedési feltételek javítása
Fotó: MH

Egyre nagyobb a felháborodás az autósok körében. Hurrikánszerű vihart kavart Karácsony Gergely május 15-ei Facebook-bejegyzése, amelyben a pesti alsó rakpart autók előli lezárását próbálta egy közvélemény-kutatással indokolni. Később bejelentette, hogy a Lánchídról is kitiltaná a kocsikat - összegezte a Metropol.

A főpolgármester a Medián 1000 fős felmérésére hivatkozva azt írta, hogy többen támogatják a rakpart gyalogos fejlesztését, mint ahányan visszaadnák azt az autóforgalomnak (49:43 százalékos arányban). Hozzátette, hogy a válaszadók 17 százaléka teljesen autómentes rakpartot szeretne - csakhogy a 49 százalék úgy jött ki, hogy a főpolgármester nagyvonalúan hozzácsapta a teljes lezárást szorgalmazókhoz azokat, akik csupán azt helyeselték, ha egy szakaszt átadnának a gyalogosoknak.

Karácsony Gergely a jelek szerint nem tudja, hogy a rakparti közlekedés legfőbb célja, hogy tehermentesítse a dugókkal sújtott budapesti közlekedést, melyeknek nagy részét már ő okozta a rendkívül átgondolatlan módon kialakított biciklisávokkal és a parkolóhelyigények figyelmen kívül hagyásával.

Mozgássérült parkolóból rollerparkoló

De nemcsak lezárásokkal keseríti Karácsony a fővárosiak életét:  további zavaró tényezőt jelentenek az autósok számára az elektromos rollerek parkolópontjai, amiért azokat autós parkolóhelyek felszámolásával hozták létre és többnyire kihasználatlanul állnak.

Újbudán a BKK három mozgássérült-parkolótól vett el erre a célra helyet. Fém bicikliállványok kerültek a kijelölt területre, de azok kihasználtsága erősen megkérdőjelezhető.

A fővárosi vezetés a körúton is egyre több mikromobilitási pontot létesített - esetenként a gyalogosok vagy elektromos rollerrel közlekedők számára kifejezetten veszélyes helyen. Ezeket a széthagyott rollerek problémájának kezelésére hozták létre, emlékeztet a Metropol.

Sokan kérdőjelezik meg a zöld pontok korábbi parkolóhelyeken való elhelyezését. Felvetődött az a kritika is, hogy ezeket a járdákon vagy a közparkokban kellett volna létrehozni. Pető Attila közlekedési szakoktató arra a kérdésre is válaszolt, hogy ilyen esetben mi várhat a szabálytalanul parkolókra. 

„Ez nem egy a KRESZ által meghatározott jelzés, hanem csak tájékoztató jelzés. Ez nem jelenti azt, hogy az úttestre ne lehetne felfesteni, de nincsen jogkövetkezménye, ha egy autós rááll. Ezenkívül a megállni tilos tábla sincs kint” – mondta el a „Kreszprofesszorként” is emlegetett Pető a rollerparkolókról. Hozzátette, ettől még nem javasolja, hogy ráálljanak az autósok, mert vannak íratlan szabályok, amiket nekik is figyelembe kell venniük. Ugyanakkor nehezményezte, hogy rengeteg parkolóhelyet vettek el, pedig például a VIII. kerületben úgyis kevés volt belőlük, főleg az esti időszakban, amikor az ember haza akar menni.

Karácsony ténykedésének egyetlen komoly eredménye: lehetetlen haladni Budapesten
Karácsony ténykedésének egyetlen komoly eredménye: lehetetlen haladni Budapesten
Fotó: MH/Török Péter

Az autóvezetők véleménye 

A Ripost a leginkább érintetteket, a sofőröket kérdezte meg: mit szólnának a rakpartok autómentesítéséhez. Az ötletet egyöntetűen ellenezték, de a személy- és teherszállítók azt is hozzátették, hogy ezáltal jóval hosszabb úton lehetne egyes helyeket megközelíteni, aminek az utasaik sem örülnének:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány csak a radikális szavazókat szólítja meg

ĀOrbán Viktor ötödször tette le a miniszterelnöki esküt a Parlamentben, és mivel korábban válságkezelésből már többször is jelesre vizsgázott a kormánya, ennek a tükrében érdemes figyelni a kabinetalakítást

Védi a lakosságot a rezsicsökkentés

ĀEurópa legtöbb államában nincsen a hazaihoz hasonló átfogó védőintézkedés, Lettországban például mintegy öt és félszeresére emelkedtek a háztartások fenntartási kiadásai egy év alatt