Belföld

Halász János: A migráció és a bűnözés kéz a kézben jár

Interjú a Fidesz frakcióvezető-helyettesével, aki arra emlékeztet, hogy a 2015-ös csúcsot is meghaladja idén az illegális bevándorlók száma

A számok egyértelműen azt mutatják, hogy az elmúlt évekhez képest ugrásszerűen nőtt idén a migráció. Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese lapunknak nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi hullám nagyobb, mint az emlékezetes 2015-ös migráció idején volt, és rendszeresen tapasztalhatjuk ennek következményeit, amelyek az ország közbiztonságát veszélyeztetik, ezért is tartja elengedhetetlennek, hogy a kormány kedden meghosszabbította a migrációs veszélyhelyzetet.

Halász János: A migráció és a bűnözés kéz a kézben jár
Soros György 2015-ben kiadta a parancsot, és mindaz, amiről az elmúlt években beszéltünk, lépésről lépésre valósággá válik – mutatott rá Halász János
Fotó: MH

– Miért vált szükségessé a migrációs veszélyhelyzet meghosszabbítása?

– A számok egyértelműen azt mutatják, hogy még a 2015-ös nagy migránshullámnál is többen próbálnak illegálisan bejutni Magyarországra. Akkor szeptember végéig 170 ezer migráns érkezett, most pedig már megközelítettük ezt a számot, ami nagy valószínűség szerint a hónap végére meghaladja majd az akkori rekordot. Tavaly hatvanezren próbálkoztak hasonló idő alatt, ami azt jelenti, hogy majdnem megháromszorozódott a számuk. Jelenleg is több mint százezer migráns van úton a balkáni útvonalon. Mindez együtt igazolja, hogy a kormány döntése felelősségteljes volt, amelyet a frakció természetesen támogat.

– A migráció szervezettebbé is vált 2015 óta?

– Egyértelműen látjuk ezt, amit az is jól mutat, hogy idén eddig ezerkétszáz embercsempészt fogtak el, ez a szám pedig megduplázódott tavaly óta, míg a magyar börtönökben fogvatartottak tíz százaléka már embercsempész.

– Miért növekszik az illegális bevándorlással kísérletezők száma?

– Több oka is van. Egyrészt közeledik a tél, ezért a hideg beállta előtt igyekeznek bejutni Magyarországra és Európába; másrészt óriási utánpótlásuk van, hiszen a balkáni útvonalon érkezők számát több millió Törökországban várakozó táplálja. Ezenkívül az afganisztáni helyzet is erősítette a folyamatot, továbbá Afrikában is számos országban bizonytalan a helyzet, ezért onnan szintén sokan érkeznek. Ezek a tényezők együtt egy eddig nem látott mértékű migrációt indítottak el, és ezért tapasztaljuk azt, hogy a 2015-ös hullámnál is többen támadják a magyar határt.

– Közvetlenül mindez milyen veszélyekkel jár?

– Jól láthatóan a migránsok sokkal agresszívabbakká váltak, az elmúlt hetekben számos esetben megtámadták a határkerítés megerősítőit, fenyegetik az ellenük fellépő határőröket, fegyverek mutogatásával próbálják megfélemlíteni őket. A határhoz közel pedig már embercsempészbandák egymás közötti leszámolása zajlik, ami fegyveres összecsapásokhoz vezet, és ezekre számos példát láttunk idén. A kormány már korábban döntött a határkerítés megerősítéséről, elsősorban a létrás próbálkozásokat igyekszünk megakadályozni. Ezenkívül megindult a határvadászok képzése is, eddig több mint ezerötszázan jelentkeztek, az első ötszáz határvadász kiképzése el is kezdődött. Várhatóan egy négyhetes kiképzést követően a hónap végén már szolgálatba is állhatnak, ezzel pedig tehermentesíthetik a rendőreinket és a katonáinkat.

– Milyen közvetlen veszélyeket jelent az illegális bevándorlás?

– A veszélyhelyzet megerősítését indokolja, hogy a migráció és a bűnözés kéz a kézben jár, és ha beteszi a lábát egy migráns az országba, az egyenesen vezet oda, hogy Magyarországon különböző bűncselekmények történnek. A hónap elején látott napvilágot egy hír, miszerint Budapesten egy gyorsétteremben egy huszonhárom éves migráns a tizenhét éves kolléganőjét próbálta megerőszakolni, szerencsére a hölgynek sikerült elmenekülnie. A migránst elfogták, és eljárás indult ellene, de ilyen az, amikor migránsok bejutnak az országba. Emellett olyan balesetekről is hallottunk, amelyek egyértelműen a migrációhoz köthetők. Zalaegerszegen egy kisteherautót akartak megállítani a rendőrök, a sofőr menekülni kezdett, és harminchat migránst szállítva felborult. Ennél is súlyosabb eset történt Kapuvár mellett, ahol a Répce-hídról a folyómederbe hajtott egy mikrobusz, amelyben tizenketten voltak, valamennyien megsérültek, négyen pedig meg is haltak. A migráció nagyon veszélyes helyzeteket teremt, számunkra pedig Magyarország és a magyar családok biztonsága az első.

– A veszélyhelyzet meghosszabbítása hogyan segíti a migráció elleni küzdelmet?

– Ahogy eddig, ezután is a határon lévő egységek akciókészsége fennmarad, könnyebb vezényelni, átcsoportosítani ezeket az egységeket, könnyebb számukra biztosítani a szükséges forrásokat. Egy veszélyhelyzetben az illegális bevándorlók és az embercsempészek elleni fellépés is sokkal hatékonyabban működhet, ezért is volt szükség a veszélyhelyzet meghosszabbítására.

Kapcsolódó írásaink