Belföld

Egyeztet a közös testületről az MTA és a minisztérium

Körvonalazódó együttműködés

Folytatódtak a tárgyalások a kutatóhálózatot irányító közös tudós testületről a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között – erősítette meg az MTA a távirati irodának lapunk értesülését.

Ahogy a Magyar Hírlap először megírta: várhatóan egy hét plusz hét tagú, paritásos alapon szerveződő bizottság dönthet a jövőben az Akadémia kutatóintézeteinek finanszírozásáról. Az MTA közölte, ebben a testületben a „kormányt képviselő tudósok közvetlen kétoldalú kapcsolatot teremthetnek az ITM és az Akadémia között, megjelenítve a kormányzati prioritásokat, ugyanakkor közvetítve a kutatóhálózatban született felfedezéseket, és a két-három évente esedékes nemzetközi átvilágítás eredményeit”. Hangsúlyozzák, hogy a júliusi elnökségi határozatban foglalt szempontok az irányadók, így az eddigivel azonos módon biztosítani kell az intézethálózat finanszírozását, személyi kérdésekben érvényesülnie kell az MTA autonóm döntési jogosítványainak, és elvárják, hogy az odaítélt támogatások folyósítása szerződés szerint folytatódjon.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom