Belföld

Zuglóban elhanyagolják az óvodákat, Karácsony a lakosságcserét támogatja a Fidesz szerint

Panaszkodó pedagógusok

Huszonnégy óvoda fordult levélben a zuglói önkormányzathoz, azt panaszolva, nő a dolgozói elvándorlás, alacsonyak a bérek. Ha ezt a helyzetet nem orvosolja a városvezetés, veszélybe kerülhet a magas szintű ellátás – írták.

Karácsony Gergely 20190307
Karácsony Gergely, a baloldal főpolgármester-jelöltje a saját kerületében nem jelent meg a szakszervezeti bértárgyaláson, ahol már elhangzottak a problémák (Fotó: Bodnár Patrícia)


Bérfeszültséget okoz szerintük, hogy a nevelőmunkát közvetlenül segítő munkakörben dolgozók többet keresnek, mint a főiskolát végzett gyakornok óvodapedagógusok. A levelet közreadó Várnai László, a CivilZugló Egyesület önkormányzati képviselője rámutatott, a problémák nem egy hátrányos helyzetű kistelepülésen állnak fenn, hanem „Pest rózsadombján”, a harmincmilliárdos költségvetésű Zuglóban, a város vagyonkezelő cége a 3,7 milliárd forintos költségvetéséhez további négyszázmilliót kapott. Az óvodavezetők figyelmeztetése a szakszervezeti bérmegállapodás tárgyalásakor újra elhangzott, ám ezen Karácsony Gergely polgármester meg sem jelent – közölte Várnai. Hát, itt tartunk, miközben polgármesterünk főpolgármester-jelöltként a „zuglói modellel” kampányol – figyelmeztetett a képviselő. Jelen Tamás, a Fidesz–KDNP zuglói polgármesterjelöltje lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a zuglói Fidesz támogatja az óvodavezetők kérését. Hozzátette, az önkormányzatnak biztosítania kell a megfelelő feladatellátáshoz a forrást, a zuglói intézmények megfelelő működése nem politikai kérdés, ezért a zuglói Fidesz bárkivel együttműködik annak érdekében, hogy a pénzt az óvodák minél előbb megkaphassák. Felháborító, hogy Karácsony Gergely költségvetésében az olyan megbukott kísérletekre, mint az alapjövedelem, van pénz, míg a gyermekeink életét és jövőjét érdemben befolyásoló óvodai közösségek számára nincsen – hangsúlyozta Jelen Tamás. Hozzáfűzte, jól látható, hogy Karácsony politikája a zuglói családok helyett a betelepítést és a lakosságcserét támogatja.