Belföld

Zsugorodó bürokrácia

Egy új törvényjavaslat szerint változhat többek között az úti okmányokkal kapcsolatos ügyintézés, a tervezet az elektronikus adatküldést és információátadást helyezi előtérbe

Hamarosan dönthet a parlament az újabb bürokráciacsökkentő javaslatról. Közben a kormány további eljárások egyszerűsítését vagy megszüntetését vizsgálja, de terítéken van a központi és a területi közigazgatás rendszerének esetleges finomhangolása is.

ügyintézés 20190323
Egyre zökkenőmentesebb, gyorsabb, egyszerűbb az ügyintézés (Fotó: Katona László)

Az igazságügyi bizottságot már megjárta, így hamarosan a parlament is tárgyalhat és szavazhat az újabb bürokráciacsökkentő javaslatról. Az előterjesztést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyzi, célja pedig az egyes eljárások egyszerűsítése. Amennyiben jogszabály lesz belőle, úgy kiterjesztik az úti okmányok cseréjének illetékmentességét, könnyebb lesz jelentkezni bizonyos nemzetközi programokba, továbbá az ügyfél terheinek csökkentése érdekében egyes állami és önkormányzati procedúrákban megszűnik az engedélyezési kötelezettség. A törvényszöveg szerint a jövőben megújul az útlevél-kérelemkezelő rendszer és az útiokmány-nyilvántartás is, ennek során a közigazgatás irányába megfogalmazott elvárásokkal összhangban az elektronikus adatküldést és információátadást helyezik előtérbe. Szintén az elektronikus eljárások bővítését célozza, hogy az általános hatáskörű útlevélhatóság és az eljárásban közreműködő hatóság az úti okmányokkal kapcsolatos feladataik ellátásához jogosult lesz bővebb körben adatokat átvenni digitálisan az elektronikus anyakönyvből, részletezi a javaslat. Még kéményseprőt is könnyebb lesz találni. Az ilyen tevékenység ellátásának jelenlegi rendszere 2016. július 1-től működik, a mostani módosítás abban segítene, hogy az ügyfelek az illetékes szolgáltatóval egyszerűbben fel tudják venni a kapcsolatot.

A már évek óta tartó bürokráciacsökkentés azonban ezzel sem ér véget. Tuzson Bence, a Miniszterelnökség illetékes államtitkára több alkalommal is beszélt arról az elmúlt időszakban, hogy a következő években összesen hétszáz olyan ügytípust szeretnének egyszerűsíteni vagy megszüntetni, amelyeket a kormányhivatalokkal közösen azonosítottak. Ezzel mind az állampolgárok és a vállalkozások, mind az eljáró hatóságok ügyterhei számottevően és érzékelhetően csökkenhetnek, az eljárások jelentősen egyszerűsödhetnek, gyorsulhatnak.

Az államtitkár lapunknak korábban elmondta, van olyan procedúra, ahol a döntést a polgárra bízhatná az állam, illetve bizonyos bejelentési kötelezettségeket is el lehetne felejteni, és más egyszerűsítésekről is kellene még beszélni. Közölte, a kormány a tavasz folyamán hoz döntést, ennek része lehet a most a parlament elé került javaslat. Tuzson felvetette azt is: kevesebb igazolvány is elég lehet. „Az e-személyi már egy jó lépés volt ebbe az irányba, de van még ezen a téren lehetőség. Azon is gondolkodunk, hogy a vállalkozói engedélyre valóban szükség van-e, vagy elégséges lenne az adóbejelentés. Széles a skála” – részletezte a szóba jöhető elképzeléseket az államtitkár. Úgy tudjuk, ezzel párhuzamosan a kormányzati elképzelések szerint a központi és a területi közigazgatásban is megérett az idő egy jelentősebb finomhangolásra. Érdemes lenne áttekinteni a megyei-járási intézményrendszert olyan szempontból, hogy ezek az egységek betöltik-e társadalomszervezési feladataikat – mondta ezzel kapcsolatban Tuzson.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom