Belföld

Zsíros összeborulás a DK-val

A Jobbik kizárta az együttműködést, ám Rákospalotán a pénzügyi bizottság elnöki posztja felülírta a pártutasítást

Rákospalota jobbikos önkormányzati képviselője már 2017-ben beolvadt a Demokratikus Koalíció gépezetébe, miközben a pártközpont még 2018-ban és ezen a héten is arról beszélt, hogy mindenféle együttműködést kizárnak a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc pártjával.

A DK-s Hajdu Lászlónak és Gyöngyösi Mártonnak, a Jobbik elnökhelyettesének találkája a XV. kerületi időközi polgármesterválasztás előjátékaként mindkét párt háza táján kiverte a biztosítékot. A Jobbik például először „súlytalan történetként” aposztrofálta a két párt közötti egyeztetést, illetve azt, hogy a képviselői irodaházba Hajdu magával vitte a DK „független-civil” polgármester-jelöltjét, Németh Angéla jelenlegi alpolgármestert is, akiről mindenki tudja a XV. kerületben, hogy Hajdu bizalmasa és „tanácsadójának leánya”. Németh bár a RÁTE (Rászorulókat Támogató Egyesület) színeiben indul, ez forrásaink szerint csupán fedőszerve a baloldali pártok és a jelölt együttműködésének. A Jobbik a tiltakozásban, hogy összeboronálják őket Gyurcsány pártjával, odáig ment, hogy maga a szóvivő, Mirkóczki Ádám jelentette ki: „mindenféle együttműködést kizárnak a DK-val.”

A jelek szerint nem szóltak időben a Jobbik XV. kerületi önkormányzati képviselőjének, Bodó Miklósnak, mert a helyi jobbikos már 2017 nyarán beállt Hajdu László támogatói közé. Korábban még a polgármester ellenzékeként határozta meg magát, s közölte, nem kíván részt venni a „politikai cicaharcban”, ami a helyi közgyűlésben az addig többséget alkotó Fidesz-frakció és a kerületet irányító gyurcsányista kerületvezető között folyt. A jobbikos akkoriban azt is mondta, hogy „21. századi pártként nem hajlandó asszisztálni Orbán és Gyurcsány hatalommániás pártjainak összeborulásához”. Tavaly nyáron viszont, amikor Hajdu és a helyi Fidesz-frakció között kibékíthetetlenné váltak az ellentétek, Bodó revideálta álláspontját, maga is csatlakozott a DK–Liberális Párt–RÁTE koalí­ciós egyez­ségéhez. Ráadásul már az LMP helyi képviselőjével együtt megteremtve a DK-s Hajdu többségét a közgyűlésben.

Ez azzal is járt, hogy a jobbikos egyúttal beült a csaknem háromszáz ezer forintos apanázzsal járó pénzügyi bizottság elnöki székébe, a másik 21. századi párt, az LMP képviselője pedig a környezetvédelmi bizottság elnöki posztját kapta meg, míg egy „csalódott” fideszesnek váratlanul az alpolgármesteri szék hullott az ölébe. Így működik a DK-ban a demokrácia. A 21. századi pártok együttműködését a szeptemberi polgármesterválasztáson a DK jelöltje, Németh Angéla teheti teljessé.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom