Belföld

Vonakodnak fizetni az elítélt balosok

Hiába küldött ki fizetési felszólítást a terézvárosi önkormányzat kétszázhúszmillió forintról, a szocialista és szabad demokrata politikusok a fülük botját sem mozgatják

Még 2018 februárjában jogerősen egyetemlegesen kétszázhúszmillió forint megfizetésére kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt elítélt szocialista és szabad demokrata önkormányzati képviselőket, egyelőre egyetlen fillért sem fizettek meg a VI. kerületi önkormányzatnak – értesültünk.

andrassy
A Postamúzeumnak is helyet adó,  Andrássy út 3. szám alatt található Saxlehner-palotát szintén áron alul adta el a balliberális városvezetés. A vád szerint félmilliárd forintot meghaladó vagyonvesztéssel (Fotó: MH)

A másodfokon eljáró bíróság két Andrássy úti ingatlan 2004-es elidegenítése ügyében, több száz millió forintos hűtlen kezelés miatt helybenhagyta a Fürst Györgyre első fokon kiszabott két év, öt évre felfüggesztett szabadságvesztést.

A vagyongazdálkodásért felelős volt MSZP-s alpolgármester bűntársai, tizenegy egykori szocialista, illetve szabad demokrata önkormányzati képviselő esetében ugyanakkor a Fővárosi Ítélőtábla hűtlen kezelésről hanyag kezelésre enyhítette a vádlottak büntetését, s a felfüggesztett szabadságvesztést megrovásra mérsékelte.

A másodfokú bíróság az önkormányzatnak megítélt polgári jogi igény összegét 123 millió forintra mérsékelte, amit az elítélteknek egyetemlegesen kell megfizetniük. Ez az összeg a kamatok miatt emelkedett csaknem kétszázhúszmillió forintra a bíróság 2018. február 28-i végzése alapján. Hiába küldött ki fizetési felszólítást a terézvárosi önkormányzat, a kötelezettek egyelőre nem is reagáltak, sőt volt olyan egykori önkormányzati képviselő, aki át sem vette az önkormányzat fizetési felszólításáról szóló értesítőt – mondta lapunknak a VI. kerületi önkormányzat jogi képviselője. Gila Pál elmondta, hiába nem vették át többen is a fizetési meghagyást, a jogszabály értelmében a második értesítést követően a kézbesítési vélelem már fennáll. Az egyik elítélt, Hatvani Csaba (MSZP) jelenleg is önkormányzati képviselő, s korábban hivatali visszaélésért is elítélték.

A jogi képviselő közölte, az önkormányzat nemfizetés esetén bírósági végrehajtást kezdeményezhet. Ilyenkor az egyetemesség miatt a végrehajtó valamennyi terheltnél foglalhat addig a mértékig, amíg a sértett polgári jogi igénye egészében nem térül meg. Fürst György esetében a Fővárosi Fellebbviteli
Főügyészség perújítási indítványt nyújtott be az illetékes bírósághoz, az egykori alpolgármester újabb ingatlaneladások ügyében állhat még bíróság elé.