Belföld

„Vona Gábor radikális kiscica lett”

Méltatlanná vált a pártelnök a gárdamellény viselésére a kemény mag szerint

A baloldali politizálással a pártelnök méltatlanná vált a gárdamellény viselésére – mondta az egykori Magyar Gárda egyik vezetője az évértékelő előtt tartott tüntetésen. Vona Gábor a Jobbik évadnyitóján „új reformkorról” beszélt.

vona
Kinn a farkas, benn a bárány. Feszült évadnyitó a Jobbikban (Fotó: Hegedüs Róbert)

A farkasordító hidegben nagyjából félszáz gárdista jelent meg a Jobbik évadnyitó rendezvényének helyszínén.

A szervező, Silip Norbert gárdista, a Magyar Gárda Országos Elhárítás elnevezésű szerveződés volt parancsnoka petíciót olvasott fel, jelképesen kifejezve azt, megvonják a támogatásukat a Jobbiktól, és a „radikális kiscicának” nevezett Vona Gábortól.

A pártelnök a Jobbik évadnyitóján „új reformkor” igényét fogalmazta meg, úgy értékelt, Magyarország akkor lesz sikeres, ha különböző habitusú, világképű emberek hidakat építenek, és energiáikat a szabadság és a biztonság megteremtésére fordítják. Sem Gyurcsány helytartóira, sem Orbán földesuraira nincs szükség – jegyezte meg. A magát Orbán kihívójának nevező Vona Gábor szerint „politikai szmogriadóra” van szükség. A pártelnök „pitiáner játéknak” és „halálos kuxusnak” nevezte a megosztottságot, amely szerinte egy fullasztó országhoz vezetett.

Úgy ítélte meg: ma két „elmúlt nyolc évünk van”, Gyurcsány Ferenc idején egy külföldi, Orbán Viktor kormányzása alatt egy hazai kör határozta meg az országot, ő ezzel szemben azt vallja, a nép pártjára kell állni. Beszélt arról is, a Jobbik tizennégy éves történelmének nehézségei semmik ahhoz képest, ami most várható. „A teljes elpusztításunkra törnek” – mondta – , megpróbálják a Jobbik tagjait szembefordítani egymással. Megjegyezte, rosszul esne neki, ha a kormánypártok Molnár Gyulát vagy Botka Lászlót támadnák, és nem rá mondanák, hogy „terrorista-macskasimogató-mecsetépítő-cuki-zsúrpubi-orgialátogató-hazaáruló-szélsőjobboldali-gyurcsányista-brüsszeli-orosz-iráni-amerikai-ügy-nök-óriásplakáthős”.

Ez azt jelzi, „nagyon erősek vagyunk, és félnek tőlünk” – értékelt. Hangsúlyozta, a néppárti kormányzást a szabadság, a biztonság és a szolgálat alapelve mentén végezné a Jobbik, a kormányzás számukra nem urizálást, arroganciát és gátlástalanságot, hanem szolgálatot jelent.


Röviden. Publicus: Az MSZP beelőzte a Jobbikot

- Vona Gábort csak a hatalom és a pénz érdekli, ezért képes volt hátat fordítani még a Jobbik korábbi politikájának is, és a Gyurcsány–Bajnai-kormány tanácsadóival vette magát körbe – reagált közleményben a Fidesz parlamenti frakciója a Jobbik évadnyitóján elhangzott beszédre.

- Ifjabb Lomnici Zoltán szerint egyértelmű a baloldal és a Jobbik közeledése. Az alkotmányjogász az M1-en azt mondta, szerinte nem lehet elhitetni a régi jobbikosokkal, hogy a baloldal felé húzás jó stratégia, ezért szűnnek meg folyamatosan a párt szervezetei.

- A Publicus Intézet felmérése szerint a Magyar Szocialista Párt támogatottsága megelőzte a Jobbikot, ebben a ciklusban először. A Publicus szerint a Fidesz támogatottsága az elmúlt egy hónapban nem változott, maradt 25 százalékon, az MSZP-é 13 százalékra nőtt, míg a Jobbiké tíz százalékra csökkent.

- Ötven aktív jobbikos alapszervezet nem ért egyet és nem támogatja Vona Gábor  irányváltását, és nem támogatja a Jobbik baloldalra tolódását és néppártosodását – írta vasárnap az Origo. A tiltakozást az egyik alapszervezet vezetője adta át Vonának az évadnyitón. Apáti István, a párt szóvivője lapunknak azt mondta, nem tud ilyenről, még tájékozódnia kell. „Várjuk meg, hogy valós alapszervezetekről van-e szó, vagy csak a Habony-média kreációjáról” – közölte. A Publicus Intézet felmérésére azt mondta, a maga részéről biztos abban, hogy a baloldali pártoknak együttvéve sincs annyi támogatójuk, mint a Jobbiknak, pedig  a 2014-es választásokon a baloldali pártok együttesen még megelőzték a Jobbikot – tette hozzá.


Megkérdeztük

Kiszelly Zoltán politológus: A Jobbik is ráfordult a kampányra, mondhatjuk, Vona Gábor is benevezett a baloldali castingba, keresi az új szavazóit, folytatva az úgynevezett néppártosodási átalakulást. Feltűnés nélküli, fékezett habzású, minden idézhető szélsőségtől mentes beszédet tartott. A pártvezetés távolodik a „borzalmas tagságtól”, ám ha a vidéki, árpádsávos aktivistákat is elveszítik, könnyen két szék között a pad alá eshetnek. Érdemes kitérni az esetleges baloldali támogatók körüli titokzatoskodásra, ami szintén az új stratégia egyik eleme lehet. Ami a gárdatüntetést illeti, valójában egy évek óta megszűnt mozgalomról van szó, mondhatni, a mór megtette kötelességét, már nincs rájuk szükség. Ugyanakkor annak idején éppen a gárda tette naggyá a Jobbikot, így ez a mostani tiltakozás egyfajta szimbolikus gesztus.
(KD)

Deák Dániel elemző, Nézőpont Intézet: Vona Gábor a néppel szeretne kormányozni, de a nép ezt egyre kevésbé szeretné. Kutatásunk rávilágít, a magyarok nyolc százaléka szeretné Vonát miniszterelnöknek, tehát saját tábora sem hisz a pártelnökben. Ezt valószínűleg ő is érzi, így egyre elkeseredettebben küzd azért, hogy a tagság többségét továbbra is maga mögött tudhassa. Vona beszédével ellentétben a tények – erősödő gazdaság, jóléti intézkedések – azt vetítik előre, a Jobbik számára 2018-ban nemhogy a választási győzelemnek nincs realitása, de a második hely is kérdéses. A győzelemmel hitegetett tagság számára egy újabb kudarc kiábrándító lehet és felmerülhet kérdésként, továbbra is hivatalban tartják-e az akkor már több országos választást elvesztő elnököt. Ebben az esetben a háttérbe szorított radikálisok előretörése várható.
(BK)