Belföld

Visszaszorulóban van Magyarországon az abortuszok száma

Fontos a prevenció és a segítség az örökbeadáshoz

A művi terhességmegszakítások száma 2010 és 2015 között 22,9 százalékkal, 2016 első negyedévében pedig további 4,1 százalékkal csökkent – tudatta Rétvári Bence, a humántárca államtitkára.

Az elmúlt öt évben, pontosabban 2010 és 2015 között a terhesség­megszakítások száma 22,9 százalékkal, vagyis 9273-mal csökkent Magyarországon, 2016 első negyedévében pedig további 4,1 százalékkal – ismertette Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára jobbikos képviselők írásbeli kérdésére válaszolva. Szerinte ezek az adatok mutatják a kormányzati intézkedések eredményeit, s jól látható az a tendencia, hogy a várandósság művi megszakítása egyre inkább visszaszorul. Ezt mutatja továbbá az is, hogy a házasságban élő nők által végeztetett abortuszok száma harmincöt év alatt nyolcvanöt százalékkal csökkent.

A kormány tehát az alaptörvény adta keretek között minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy az abortuszok száma tovább csökkenjen, és minél több várandós nő a gyermekének megtartása mellett döntsön, az intézkedések eredményei pedig jól láthatók – szögezte le Rétvári. Az államtitkár kifejtette, alapvetésük, hogy a születendő élet érték, és ösztönözni kell a várandós nőket arra, hogy magzatuk életét ne vetessék el, s amennyiben nem áll módjukban felnevelni, az állam az örökbeadáshoz vagy nevelőszülőkhöz kerüléshez a korábbinál nagyobb segítséget nyújt. Szintén fontos a prevenció például a köznevelési rendszerben, ahol megjelenik a családi életre nevelés, akár a hit- és erkölcstanórák keretében. Kitért a családpolitikai eszközökre, így az adókedvezményekre, a csok-ra vagy éppen a gyed extrára is.

A jobbikos képviselők megkeresésükben utaltak arra: a közelmúltban nyilvánosságra került, úgynevezett DC Leaks iratokból kiderült, hogy a George Soroshoz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány számos országban nagyszabású abortuszpárti kampányokkal akarja kikényszeríteni a terhességmegszakításra vonatkozó szabályok liberalizálását.