Belföld

„Vissza kell térni a keresztény gyökerekhez”

Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó Manfred Weber a saját csapdájába esett, kettős kommunikációt folytat – mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese

Semmilyen utat nem zártunk le, az EP-választások után szabadon dönthetünk az Európai Néppárt és a Fidesz viszonyáról – nyilatkozta lapunknak Böröcz László.

Böröcz László 20190328
A brüsszeli elit elvesztette kapcsolatát a valósággal – véli Böröcz László (Fotó: Bodnár Patrícia)

Nem befolyásolja a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának felfüggesztése a Fidelitas helyét az EPP ifjúsági szervezetében, a YEPP-ben – közölte lapunk érdeklődésére Böröcz László. A Fidelitas elnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elmondta, az ifjúsági szervezet tagsága a kizárás esetén szűnt volna meg.

A Fidesz jövőjével kapcsolatban rámutatott, a kérdés az, hogy az EPP milyen irányba mozdul el a választást követően. „Olyan családban érdemes maradni, ahol az ember véleményét meghallgatják és tiszteletben tartják. Ahol ez nincs meg, értelemszerűen feszültebbé válik a viszony. Semmilyen utat nem zártunk le, az európai parlamenti választások után szabadon dönthetünk a Néppárt és a Fidesz viszonyáról. Most a pártcsaládnak van egy balra tolódott, bevándorláspárti szárnya, de vannak értékes pártok is benne. A Fidesz abban érdekelt, hogy az EPP térjen vissza a keresztény gyökereihez” – hívta fel a figyelmet.

Az EPP által felállított, valamint a Fidesz tárgyalódelegációja közti egyeztetésről azt mondta: bízik benne, hogy az EPP által delegált tagok – kellően alapos vizsgálat után – letesznek arról, hogy elítéljék a kormánypártot. „Ez a vizsgálat a ­félreértéseket és azokat a hamis vádakat fogja tisztázni, amelyek a szélsőbaloldali Judith Sargentini által jegyzett jelentésben szerepelnek, illetve amelyeket a frusztrált és saját politikai sikertelenségük miatt maguknak terepet nem találó baloldali politikusok fogalmaznak meg hazánkkal szemben” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesznek továbbra is támogatnia kell-e Manfred Webert az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjára, Böröcz László kifejtette, az, hogy egy bajor, kereszténydemokrata politikus megcélozta az EB elnöki posztját, helyes cél. „Weber ismertette terveit, határozott a migráció megállításában és a külső határok védelmében, ezért támogatni tudjuk őt. Ez egy közös alap. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a saját elveit, meggyőződését milyen mértékben adja fel a pozíció megszerzéséért. Az EPP frakcióvezetője a saját csapdájába esett, kettős kommunikációt folytat, hiszen szeretne a baloldali-liberális pártok számára is elfogadható jelölt lenni. Mindennek ellenére jelenleg számunkra a messzemenőkig legalkalmasabb jelölt, fényévnyi különbség van közte és mondjuk Frans Timmermans szocialista csúcsjelölt között” – fogalmazott.

A május 26-i választással kapcsolatban a politikus azt mondta, a jelenlegi brüsszeli bürokrata elit teljes mértékben elvesztette kapcsolatát a valósággal és nem az emberekért dolgozik. „Brüsszelnek és az uniós vezetésnek az európai polgárok érdekeit kellene képviselnie, nem pedig az alapszerződéssel ellentétes módon működni” – nyomatékosította. Az itthoni kampánnyal kapcsolatban jelezte, több ezer fidelitasos aktivista segíti majd a mozgósítást és a fideszes választókerületi elnökök munkáját.

Kitért arra is, hogy a napokban tizennyolc magyarországi és tizenegy határon túli szervezet közös Kárpát-medencei ernyőszervezetet hozott létre a magyar ifjúság támogatására. Felidézte, a Fidelitas eddig is több határon túli szervezettel volt kapcsolatban, számos ügyben működtek együtt, ilyen volt például az ukrán nyelvtörvény. „Most, hogy az együttműködés intézményesült, a közös fellépéseken kívül segítséget is könnyebben fogunk nyújtani a magyar fiatalokért dolgozó civil szervezetek számára” – mutatott rá.