Belföld

Vesztébe rohan az MSZP

Hétértékelő. Borítékolható a pártszakadás a Jobbikban, a kérdés már csak az, a tagság körében népszerű Toroczkai Lászlót hányan követik majd – véli Deák Dániel politológus

A csúfos választási vereséget és Vona Gábor lemondását követően történetének legsúlyosabb válságába került a Jobbik – jelentette ki lapunknak Deák Dániel politológus. Az ellenzék kapcsán kiemelte azt is, hogy a tisztújítás előtt álló MSZP egyenesen a vesztébe rohan.

A Párbeszéd frakciója körüli botrány jól mutatja, a balliberális pártok kormányképtelenek, a választók helyett csupán a szétosztandó zsákmány érdekli őket – jelentette ki a múlt hét kaotikus ellenzéki történései kapcsán Deák Dániel politológus. Kiemelte, az, hogy állításuk szerint a szocialista párt elnöksége nem is tudott a Liberálisokkal kötött megállapodásról, annak a jele, hogy még az eddig gondoltnál is nagyobb válságban van az MSZP. Normális esetben ugyanis elképzelhetetlen lenne, hogy egy ilyen megállapodást az elnökség tudta nélkül írjon alá a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje. Mellár Tamás pedig azzal, hogy kisegíti Karácsony Gergelyéket, becsapta a választóit, akik a függetlenség látszata miatt szavaztak rá április 8-án.

Az elemző szerint nem csak a pártok között, a pártokon belül is éles harcok zajlanak. A tisztújítás előtt álló MSZP például egyenesen a vesztébe rohan, Szanyi Tibor megszüntetné a pártot, míg Kunhalmi Ágnes beolvasztaná azt a Demokratikus Koalícióba – mondta Deák a szocialisták háza táján uralkodó pánikhangulatról. Bárki is lesz az elnök, az MSZP haláltusája folytatódik, hiszen már nem maradt olyan politikus a pártban, aki hitelesen tudna képviselni egy baloldali politikát. A folyamat legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc, aki egy demokrata pártba olvasztaná egybe a balliberális erőket. A bukott miniszterelnök ráadásul elérte, hogy mivel ő maradt az egyetlen karizmatikus ellenzéki politikus, frakcióvezetőként mindenki rá figyel majd, felszólalásai lesznek minden bizonnyal a legemlékezetesebbek az Országgyűlésben.

Deák úgy véli, a Jobbik a csúfos választási vereséget és Vona Gábor lemondását követően történetének legsúlyosabb válságába került.A pártszakadás borítékolható, a kérdés csupán az, Toroczkai Lászlóékat hányan fogják követni. A kutatások szerint Toroczkai népszerű politikusnak számít, a Jobbikon belül is komoly a támogatottsága. Így távozását követően minden esélye megvan arra, hogy életképes pártot hozzon létre, ami a Jobbikra nézve komoly veszélyt jelenthet. Deák szerint az egykori nemzeti párt támogatottsága így összeomolhat, s ezen továbbronthatnak az új elnök körüli botrányok. A kilencvenes években Roy néven elhíresült Sneider Tamás múltja lehetetlenné teszi, hogy a Jobbik valóban néppárt legyen, nem is beszélve a fiaival szemben rasszista bűncselekmények elkövetése miatt zajló eljárásról, amely önmagában hiteltelenné teszi a cukiságkampányt.

Az ellenzék politikája egyértelmű kudarc, mégis továbbra is mindent megtesznek annak érdekében, hogy bevándorláspárti politikusok kerüljenek hatalomra. Ezt mutatja a józsefvárosi időközi polgármester- választáson induló ellenzéki jelölt személye is, aki egykori SZDSZ-es politikusként újraindítaná a többször megbukott és csupán a drogosok számát növelő tűcsereprogramot, hajléktalanközpontot csinálna a kerületből, és visszahozná a bevándorlókat is. A Jobbik pénzügyi okokra hivatkozva már jelöltet sem állít a választáson, támogatva ezzel a bevándorláspárti neoliberális kampányt, hangoztatta az elemző.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom