Belföld

Véget ért a Mazsihisz emlékévbojkottja

Mintegy ötmilliárd forintot juttat a kormány zsinagógák felújítására

Bár a zsidó hitközségek belső vitái veszélyeztetik az állami források felhasználását, az, hogy a Mazsihisz elfogadja a zsinagógák felújítására szánt támogatásokat, jelzi, véget ért a holokauszt emlékév kapcsán meghirdetett bojkott. Összesen több mint ötmilliárd forint jut az épített örökség megőrzésére, felújítására.

Több mint ötmilliárd forinttal támogatja a kormány a hazai zsinagógák méltó megőrzését, felújításukat, állagmegóvásukat – tudatta megkeresésünkre a Miniszterelnökség. Lázár János miniszter már a Zsidó Közösségi Kerekasztal legutóbbi, szeptember 9-i ülésén közölte, teljesen rekonstruálják a fővárosi Rumbach Sebestyén utcai zsinagógát, míg a mostanra életveszélyessé vált szegedinél állagmegóvást hajtanak végre. Ezenfelül a Rumbach utcai zsinagógába tervezett Együttműködés Háza projektet 2,8 milliárddal támogatják, a kezdeményezés megvalósítója, vagyis az állami forrás címzettje a Mazsihisz. A jövő évi büdzsében nyolcszázmillió jut továbbá a miskolci zsinagóga helyreállítására szintén a Mazsihisz szervezésében, míg a szegedi épület felújítására nagyjából egymilliárd áll rendelkezésre.

Csakhogy a bejelentések nyomán a támogatások felhasználásának mikéntjéről éles belviták alakultak ki a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) között, illetve a szervezeteken belül. Heisler András Mazsihisz-elnök legutóbb úgy fogalmazott, vannak, akik szeme előtt „csak a milliárdok lebegnek”. Schwezoff Dávid BZSH-ügyvezető szerint a kormánynak velük kellene tárgyalnia a Rumbach utcai felújításról. Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezetője ezzel kapcsolatban arról írt, hogy ha a BZSH nem partner a folyamatban, félő, hogy meg sem kapják a felújításra szánt pénzt. Heisler pedig a minap – más ügyeket is említve – egyenesen úgy fogalmazott, Schwezoff ámokfutása miatt már a magyarországi zsidóság becsülete forog kockán, ezért mennie kell. Egyes hírek szerint eközben a Mazsihiszen belül éppen az elnök megbuktatásán munkálkodnak egyesek.

A kormánynak nem tiszte, és nem is kíván beleszólni, még kevésbé igazságot tenni a zsidó szervezetek egymás közötti belső vitáiban – nyilatkozta lapunknak Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára, megjegyezve, feltűnő, hogy a konfliktus most arról szól, melyik szervezet kapja meg a holokauszt emlékév alkalmából megítélt támogatást. „Ez pedig immáron nyilvánvalóvá teszi mindenki számára azt a tényt, amit eddig csak a legközvetlenebb érintettek tudtak, nevezetesen: véget ért az emlékévvel szemben a Mazsihisz által hirdetett bojkott” – mondta.
A kormány egyébiránt szakmai kérdésekről folyamatosan egyeztet a zsidó szervezetek képviselőivel, s nyitott minden olyan felvetés megtárgyalására, amely a párbeszéd elmélyítését szolgálja. Soha nem volt még annyira aktív a kommunikáció a két fél között, mint az elmúlt időszakban. Eközben már zajlik a következő zsidó kerekasztal előkészítése, az ülésre még az idén sor kerülhet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom