Belföld

Van még hely a szállókon

A közterületen tartózkodó hajléktalanokat általában csak figyelmeztetik a rendőrök, szabálysértési eljárás csupán akkor indulhat, ha a felszólításra sem távoznak

Január 21-ig a rendőrség országosan tizenkét alkalommal indított szabálysértési előkészítő eljárást közterületen való életvitelszerű tartózkodás tilalma miatt.

hajlektalan
Országosan 88, Budapesten 84 százalékos a hajléktalanszállók kihasználtsága (Fotó: Papajcsik Péter)

Tavaly október 15-én lépett életbe a közterületen való életvitelszerű tartózkodás tilalma. Szabálysértést követ el, aki életvitelszerűen közterületen tartózkodik és felszólítás ellenére sem hagyja el az életvitelszerű tartózkodás helyszínét. A rendelet szerint ha valakit kilencven napon belül három alkalommal is figyelmeztetnek, eljárás indítható ellene. Ha az érintett nem veszi igénybe az ellátórendszert, közérdekű munka szabható ki rá, amit ha nem vállal, elzárással is sújtható.

A jogszabályi változás életbe lépésétől január 21-ig a rendőrség országos statisztikái szerint az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 313 esetben alkalmazták a helyszíni figyelmeztetést – tájékoztatta lapunkat az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség szabálysértés miatt tizenkét szabálysértési előkészítő eljárás indított. A legtöbbször, hat alkalommal a fővárosban kellett ilyen eszközhöz folyamodni, Baranya megyében kétszer, míg Pest, Fejér, Somogy és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében egyszer-egyszer.

A hajléktalanszállók kihasználtsága országosan 88, Budapesten 84 százalékos, közölte érdeklődésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az elmúlt hetek zordabb időjárása alatt is folyamatosan fogadták a rászorulókat a hajléktalanszállók, egyre többen tartózkodnak az intézményekben, de még így is elegendő hely van a rászorulóknak.

A szabálysértési törvény októberi módosítása óta mintegy ezerhatszázzal többen vették igénybe a hajléktalanellátást – tudtuk meg.

A cél, hogy a hajléktalanok ne a hideg utcán, emberhez nem méltó és életveszélyes körülmények között legyenek, hanem az ellátóhely felé tereljük őket – mondta lapunknak Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Hozzátette: az ellátórendszer célja az is, hogy a rászorulóknak lehetőséget biztosítson az önálló életvitel megteremtésére. Azaz a szociális munkatársak képzéssel, egészségügyi ellátással, jogi segítséggel, munkahely kereséssel is segítenek kitörni a hajléktalan életformából.

Országszerte több mint tizenkilencezer-ötszáz férőhely, hétezer-ötszáz nappali- és tizenkétezer éjszakai szállás áll a rászoruló emberek rendelkezésre. Az üres férőhelyekről az országosan működő hét regionális diszpécserközpont ad naprakész tájékoztatást. Aki felelősséget érez a hajléktalanok iránt, azzal segít a legtöbbet, ha probléma esetén, a Kormany.hu oldalon is megtalálható telefonszámokon értesíti a diszpécserszolgálatot – hangsúlyozta Fülöp Attila.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom