Belföld

Változó választási szabályok

Az ősszel dönthet a parlament a Fidesz javaslatáról

Várhatóan az ősszel nyújtja be a Fidesz a választási törvény módosítását, amely elsősorban a külhoniak regisztrációját és a kampányfinanszírozást érintené. A külföldön tartózkodók levélben szavazásán nem akarnak változtatni.

Gulyás Gergely 20160523
Gulyás Gergely tisztázná a külhoniak regisztrációját (Fotó: Varga Imre)

A tavaszi ciklusban már nem, de az ősszel a Fidesz várhatóan benyújtja a választási törvény módosítására vonatkozó javaslatát – közölte lapunk megkeresésére Gulyás Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese. Tájékoztatása szerint a módosítás elsősorban a külhoni magyarok választási regisztrációját és a pártok kampányfinanszírozását érintené, a külföldön tartózkodók levélben szavazását azonban nem. Gulyás kifejtette, az Alkotmánybíróság (AB) döntése után az erre vonatkozó szabályon nem akarnak változtatni. A politikus korábban jelezte, csak akkor lépnének ebben az ügyben, ha az AB alaptörvény-ellenességet állapítana meg. A testület viszont áprilisban úgy foglalt állást: nem alkotmányellenes, hogy a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó választók levélben nem, csak személyesen adhatják le szavazataikat a külképviseleteken.

Gulyás Gergely már több konferencián is elmondta, valóban problémákat vetnek fel a határon túli magyar állampolgárok névjegyzékére vonatkozó szabályok, mert az ő regisztrációjuk tíz évre szól, így előfordulhat, időközben elhunyt választóknak is küldenek szavazócsomagot. Ezért a névjegyzék hitelessége érdekében valamilyen formában meg kellene ismételni az érintettek regisztrációját a választás előtt – mutatott rá. Megoldásként felvetődött, hogy a választásra korábban regisztráló választók ismételten kapnak egy adatlapot, amiben az adatváltozásokat is jelezhetik, valamint megerősíthetik regisztrációjukat. A másik sarkalatos pont a pártok kampányfinanszírozása, amelynek kapcsán a frakcióvezető-helyettes javasolja, a kétszázalékos eredményt el nem érő pártokkal – az egyéni jelöltekhez hasonlóan – vissza kellene fizettetni az állami támogatást.