Belföld

„Valótlanságokat állít az Akadémia”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint a tárca által javasolt megoldások megfelelnek a testület elvárásainak

Értetlenül áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) nyilatkozata előtt, miszerint elakadtak a tárgyalások.

Lovász László és Palkovics László 0180913
Lovász László akadémiai elnök félti a kutatóhálózatokat. Palkovics László minisztert meglepetésként érte az MTA bejelentése (Fotók: MH, Hegedüs Róbert)

„Szomorú és sajnálatos, hogy az Akadémia nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra ahelyett, hogy a hivatkozott dokumentumot tárgyalási alapként kezelné, érdemi észrevételekkel és javaslatokkal kommentálná” – írta lapunknak is eljuttatott közlemé­nyében az ITM. Az ügy előzménye, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – akit információink szerint valóban váratlanul ért az Akadémia reakciója – és Lovász László MTA-elnök hétfőn tartott rövid szóbeli egyeztetést, majd a köztestület kedd este azt közölte honlapján, hogy az elnökség „az MTA kutatóintézet-hálózatának megcsonkítását vagy akár egyoldalú intézkedésekkel történő szervezeti átalakítását elfogadhatatlannak tartja”. Ezért a tárgyalásokat elakadtnak tekintik, továbbá döntöttek, rendkívüli közgyűlést kell tartani még ebben az évben. Kifogásolták, hogy a Lovász László rendelkezésére bocsátott, az eddigiekhez képest teljesen új szempontokat is tartalmazó munkaanyagból az derül ki, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének, más kutatóintézetek pedig egy másik kutatóhálózathoz tartoznának, illetve megszűnnének.

Az ITM nyomatékosította: valótlanságokat állít az Akadémia, hiszen a Lovász László által hivatkozott anyag a már korábban megállapodott és tegnap kezdődő tárgyalások munkaanyaga, amelyet mindkét bizottság tagjai megkaptak. Megjegyezték, hogy a dokumentum a hazai K+F+I rendszer finanszírozási és strukturális kérdéseivel foglalkozik, javaslatokat tartalmaz a kutatóintézeti struktúra átalakítására és optimalizálására, továbbá az egyetemekkel való együttműködés hatékonyabbá tételére. „Javaslati elemeit illetően megfelel az MTA elvárásainak” – tették hozzá. Megírtuk, a felek már dolgoznak azon, hogy milyen formában történjen a jövőben a kutatási pénzek elosztása. Van olyan elképzelés, miszerint létrejönne egy testület, amelybe hét tagot delegálna az MTA, hetet a minisztérium.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom