Belföld

Választóik is szembefordultak az ellenzéki pártokkal

Sorsdöntő az EP-választás, ha ott a magyar álláspontot osztó pártok pozíciókat szereznek, akkor van esély a brüsszeli törekvések megállítására – mondta Deák Dániel

Az októberi 23-i megmozdulások rávilágítottak arra, hogy a szétesett ellenzéket kizárólag az Orbán-fóbia tudja egy színpadra hívni – mondta lapunknak Deák Dániel politikai elemző, aki szerint ezzel szemben a miniszterelnök hazánk és Európa kihívásaira is reflektált.

Miközben az ellenzéki pártok a nemzeti ünnepünkön a napi ak­tuálpolitikai csatározással voltak elfoglalva, addig Orbán Viktor az 1956-os hősökre történő emlékezés mellett Magyarország és Európa hosszú távú kihívásaira adott választ – mondta lapunknak az ’56-os megemlékezéseket értékelve Deák Dániel politológus. Hozzátette: a miniszterelnök által felvázolt törésvonal mentén zajlanak az Európai Unión belüli csaták, melyben hazánk a nemzetállamok megszűnését akaró globalistákkal száll szembe.

Az elemző kifejtette: talán még sosem voltak akkora veszélyben az európai nemzetállamok, mint jelenleg, így a hazánk által képviselt politika egy olyan problémára hívja fel a figyelmet, amely minden európai számára érthető és az EP-választás tétjeként értelmezhető. A velünk szemben álló politikai erőknek az egyik eszköze a bevándorlás, amivel azt kívánják elérni, hogy belátható időn belül Európában ne nemzetek sokasága, hanem egy egységes massza legyen. Deák szerint ezért is fontos, hogy Orbán Viktor a beszédében felhívta a figyelmet: Brüsszel nem inkompetencia miatt nem fékezi meg a bevándorlást, hanem tudatosan nem tesz semmit.

Az elemző rámutatott: a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy nemcsak Magyarországon, hanem még a nyugat-európai országokban is többségben vannak a nemzetállamok megmaradását akarók, így jó eséllyel futunk neki ennek a küzdelemnek. Ebben a kérdésben sorsdöntő lesz az EP-választás, hiszen ha ott a magyar álláspontot osztó pártok jó pozíciókat szereznek, akkor van esély a jelenlegi brüsszeli törekvések megállítására, vagy legalább gyengítésére – tette hozzá.

A politológus úgy látja, hogy a hazai ellenzékre továbbra sem lehet számítani, az európai ügyészség és az egyéb, szuverenitásunkat erősen korlátozó lépés melletti kiállással a globalista, birodalomépítő erők mellett foglalnak állást. Többek között ennek köszönhető, hogy ’56-os rendezvényeik érdektelenségbe fulladtak, hiszen politikájukkal saját választóikkal is szembefordulnak. Mivel nem tudnak elfogadható alternatívát nyújtani, csupán a botránypolitizálás maradt számukra, ennek része a Jobbik MTVA-székház előtti megmozdulása is. Ezzel ugyanakkor csak saját rétegpárti jellegüket konzerválják, a társadalom többsége ugyanis elutasítja az ilyen akciókat – hangsúlyozta. Az októberi 23-i megmozdulások rávilágítottak arra is, az ellenzéki térfél továbbra is teljesen szétesett, kizárólag az Orbán-fóbia tudja őket egy színpadra hívni. Az eddigi formációk mellett ráadásul újabb mozgalmak és pártok megjelenése tapasztalható, Hadházy Ákos és társai például várhatóan rövidesen zászlót bontanak, a Jobbiknak pedig a Mi Hazánk Mozgalom jelent egyre nagyobb kihívást – mondta Deák Dániel.