Belföld

VIP-listán Botkáék terepjárója is

Ujhelyi István két autójára három ingyenbérletet kapott a városvezetéstől

Hivatali visszaélés miatt Botka Lászlót is feljelentették a szegedi parkolási botrány ügyében, ám vele szemben az ügyészség nem emelt vádat abban a büntetőeljárásban, amelynek tárgyalása tegnap kezdődött meg a Gyulai Járási Bíróságon.

A gyulai járásbíróság épülete előtt rendkívüli sajtótájékoztató előzte meg szerdán a szegedi városvezetők büntetőperét. Ezt a Szeviép-károsultak érdekképviseletét ellátó Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője tartotta. „A mai nap egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy Szegedet egy jól körülhatárolható bűnözői csoport irányítja és vezeti” – mondta Szabó, hozzátéve, „a vádlottak padjáról hiányzik egy ember, ugyanis a maffiának van első számú vezetője, a keresztapát pedig úgy hívják: Botka László.” Az érdekvédő kijelentését lapunknak azzal indokolta, hogy a vádlottak törvényi felhatalmazás és jogalap nélkül „rokonoknak, barátoknak, barátnőknek, szocialista pártkádereknek” osztogattak ingyenesen parkolóbérleteket. Ezt a listát Botka kabinetfőnöke állította össze, s azt vezetői értekezleteken a polgármester tudtával és beleegyezésével hagyták jóvá.

Az említett kabinetfőnököt, a város címzetes főjegyzőjével, Mózes Ervinnel és Botka általános helyettesével, Solymos László alpolgármesterrel együtt a 41 millió forintos hűtlen kezelés felbujtójaként vádolják. A vádirat szerint 307 ingyenes parkolóbérletet adtak ki négy éven keresztül közgyűlési felhatalmazás nélkül. A feljelentő, Szabó Bálint lapunknak azt mondta, az alapügyben 2015-ben tett feljelentést hűtlen kezelés gyanúja miatt, ám később, amikor tudomására jutott, hogy Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő két autójára három ingyenbérletet is kapott, továbbá az MSZP egyébként makói elnökhelyettesének is jutott szegedi ingyenbérlet, akkor hivatali visszaélés miatt Botkával szemben is tett feljelentést. Botka luxusterepjárója – amelyről a mostani kampányban hirtelen kiderült, nem az övé, hanem a feleségéé, ezért nem vallotta be vagyonnyilatkozatában – szintén kapott ingyenbérletet – mondta lapunknak Szabó Bálint a tegnapi tárgyalás után.

Az MSZP koncepciós kirakatpert emleget, tegnap közleményükben arra hivatkoztak, hogy „az idők folyamán a fideszes képviselők több ingyenes parkolási lehetőséghez jutottak, mint a szocialisták, sőt a vádat emelő ügyészség magának is kért ilyet.” Csakhogy mint megtudtuk, a közfeladat ellátásával indokolt ingyenbérletesek sorából a szocialista városvezetők kifelejtették Szeged országgyűlési képviselőjét, kormánymegbízottját és közgyűlési elnökét is. A kimaradtak mindhárman fideszesek.


Alpári és ízléstelen üzenet Józsefvárosból

Az MSZP józsefvárosi szervezetének elnökhelyettese, Camara-Bereczki Ferenc Miklós közösségi oldalán üzent a VIII. kerület fideszes polgármesterének és a vasárnapi időközi választáson a szavazatok 46 százalékának megszerzésével fölényes győzelmet arató kormánypárti képviselőnek. Azt írta: „Ezt a számot küldöm dr. Kocsis Máténak és Sántha Péternének. A jelszó: »Úgyis megb..lak.«”, majd az üzenet alatt belinkelte a legyőzött MSZP-s rivális, Pityinger László, alias Dopeman rapper hasonló című számát. A hetvenéves hölgyhöz eljuttatott üzenetről szerettük volna megkérdezni az MSZP vezetését, hogy politikailag és erkölcsileg korrektnek és elfogadhatónak tartják-e helyi pártvezetőjük üzenetét, s ha nem, kérnek-e bocsánatot a politikai riválistól. A kérdéseket már nem állt módunkban feltenni, mert Nyakó István, a párt szóvivője közölte, jó egészséget kíván, de nem kíván nyilatkozni lapunknak.