Belföld

Üzengetések és félelmek

Szétesés miatt aggódik a Mazsihisz vezetése

Új elnöke lehet a Budapesti Zsidó Hitközségnek, a csütörtöki tisztújítás egyik tétje értesüléseink szerint a megkezdődött önállósodási folyamat sorsa. A Mazsihisz vezetősége aggódik és – egyesek szerint – fenyegetőzik.

Csütörtökön tart tisztújító közgyűlést a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH), az elnöki poszton újrázna Ács Tamás, de pályázik a posztra Kiss Henriett, továbbá Kőszegi Zoltán és Mester Tamás is. A választás tétje akár a BZSH kiválása is lehet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéből, a Mazsihiszből. A 2011 előtti, önálló egyházi státus visszaszerzésének szándékáról már határozatot is hozott a szövetség legnagyobb hitközsége, erre pedig a Mazsihisz elnöke, Heisler András indulatos levélben válaszolt, aggodalmát kifejezve, hogy ez a lépés a Mazsihiszből való kilépést készítheti elő. „Saját magunkat megosztani vétek, éppen elegen próbálkoznak vele mások” – fejtegette. Hozzátette, a BZSH ma is teljes önállósággal működik, független, önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet. Vagyis semmi sem indokolja a változást.

Az önállósodás egyik legfőbb támogatója a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, az országos főrabbi pozíciójáról éppen a Heislerékkel, illetve az országos vezetéssel való konfliktus miatt lemondó Frölich Róbert.

Ő a lapunk által megismert belső levelében azt írta: amennyiben a Mazsihisz tovább halad a népfrontosodás útján, a vallásos zsidóság igazi képviseleti szerve csak és kizárólag egy hitközség lehet. Hogy e hitközség egy nagy, amely tömöríti az azonos hitelveket vallókat, vagy sok kicsi, önálló, az e tekintetben irreleváns, magyarázta.

Mindez valóban a BZSH esetleges kiválását, ezzel a Mazsihisz meggyengülését vetíti előre, kérdés, hogy a következő elnök melyik irányvonalat támogatja. Bemutatkozásában csak Ács Tamás utal a kérdésre, jelezve: meg kell teremteni a jogi alapját a budapesti hitközség önálló egyházi státuszának, ám a kilépést határozottan elutasította. Ugyanakkor a már említett BZSH-határozat előterjesztője Mester Tamás volt, aki szintén levelet küldött a hittestvéreinek az elnöki kifakadás nyomán.

A Szombat.org által ismertetett írás szerint „rosszízű és nemtelen támadások” indultak a budapesti vezetőség ellen, kifogásolva, hogy Heisler és Radnóti Zoltán, a Rabbitestület elnöke a BZSH feloszlatását javasolta. Vagyis miközben a Mazsihisz a saját szétesésének lehetősége miatt aggódik a budapestiek „mozgolódása” okán, kezdeményezi a BZSH felszámolását, önálló körzetekre bomlását. A vita igencsak elmérgesedett, ami a tisztújításra is hatással lehet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom