Belföld

Utálta a szocialistákat Karácsony Gergely

Berkecz Balázs vette föl Karácsony Gergely beszédét

Az MSZP elnöksége elfogadta, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke legyen a szocialisták miniszterelnök-jelöltje a jövő évi választáson. A zuglói polgármester öt évvel ezelőtt még azt mondta, „Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt.”

Berkecz Balázs vette föl Karácsony Gergely beszédét

Baloldali körökből úgy értesült az Origo, hogy Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja, a párt alelnöke vette föl Karácsony Gergely beszédét. Az Origo kereste Berkeczet, de még nem reagált az értesülésre.

Juhász Pétert, az Együtt elnöke úgy nyilatkozott,  ma délután összeül az Együtt elnöksége, hogy kielemezzenek egy vizsgálatot, amely elviekben feltárná az esetet. Hogy ennek eredménye mikor lesz, azt nem tudta megmondani.

Rábólintott a szocialista párt elnöksége Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségére, a végső szót a párt várhatóan január végén tartandó kongresszusa mondja ki — közölte hétfő este Molnár Gyula. „Valójában megcsináltuk azt a forgatókönyvet, amelyet Botka akart, csak Botka nélkül” — érvelt a pártelnök az ATV-ben, hozzátéve, hogy az ellenzék legnépszerűbb politikusa állt össze a demokratikus ellenzék legnagyobb pártjával. Molnár szerint Gyurcsány Ferenc elhamarkodott kijelentést tett, amikor azt mondta, Karácsony alkalmas polgármesternek, de az ország vezetésére nem.

A Párbeszéd társelnöke már az MSZP szombati rendezvényén azt hangsúlyozta, nem elégszik meg az MSZP és pártja szövetségével, olyan összefogást szeretne, amelyben minden mérvadó ellenzéki erő helyet kap. Biztosra vette, a kormányváltást akaró választópolgárok ki fogják kényszeríteni a széles körű ellenzéki összefogást, mert az emberek felmérték, hogy a Fideszt csak így lehet legyőzni. A baloldal teljes összefogását szorgalmazó Karácsony 2012-ben még arról beszélt a Debreceni Egyetem zártkörű rendezvényén, hogy „Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt”. Kijelentette továbbá, csupán azért támogatta az együttműködést az Együtt 2014-gyel, hogy ne Bajnai Gordon legyen a miniszterelnök-jelölt, és hogy „kihúzza a szocik seggéből az összefogást.”

Két évvel később pedig, amikor a „demokratikus ellenzék” bejelentette a választási összefogást, a Párbeszéd társelnöke arra a kérdésre, mennyiben tartja kudarcnak, hogy Gyurcsány és Fodor Gábor is ott van a megújulást, korszakváltást hirdető Együtt–PM-mel a közös listán, azt felelte: „Nem tagadom, néhány unicumot meg kellett innom ma, hogy elviseljem a helyzetet, nem szeretem, hogy így alakult, de ez van.” Karácsony Gergelyről, miután „felkínálta magát” az MSZP-nek, és elment a szocialisták programismertető rendezvényére, már nyilvánosságra került egy hangfelvétel. Ezen még párbeszédes jelöltsége kapcsán kijelentette: „Alapvetően az az érzésem, hogy a f…ba hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, mert sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem.” Az MSZP elnöke szerint ez csupán „egy értelmiségi dilemmájáról szólt”.