Belföld

Újra bíróság előtt az NBH volt vezetője

Az ország egyik nemzetbiztonsági szolgálatának egykori irányítója masszív korrupciós történetbe folyt bele – mutatott rá lapunknak Csiha Gábor ügyészségi szóvivő

Január végén áll ismét bíróság elé a Gyurcsány-kormány alatt a Nemzetbiztonsági Hivatalt (NBH) vezető Galambos Lajos, akit az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében már egyszer öt év börtönre ítéltek, ám a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a döntést és új eljárás lefolytatását rendelte el.

Január 31-én, egy előkészítő üléssel kezdődik újra az NBH egykori főigazgatóját, Galambos Lajost is érintő, az Egymásért, Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódó büntetőper – tudta meg lapunk Vadócz Attilától, a Kaposvári Törvényszék szóvivőjétől, aki egyben a pert tárgyaló katonai tanács elnöke is. Az ügyről, amely a minősített adatok miatt titkos, sajtóhírek alapján annyit lehet tudni, hogy az első rendű vádlott, az alapítvány kulcsfigurája, Jakubinyi Róbert 2005-2006-ban milliárdos tételben hozott be az országba adománynak álcázott élelmiszert, amit azonban később értékesített. Ám a hálózat nem működhetett volna a titkosszolgálatok tudta nélkül.

A vád szerint Galambosék a több százmillió forintot azért kaphatták Jakubinyitől, hogy eltussolják büntetőügyeit. Ezért azt a látszatot keltették, hogy Jakubinyi nélkülözhetetlen személy bizonyos műveletek végrehajtásához, valójában azonban azért védték, hogy szabadon végezhesse üzelmeit az alapítványban, amelynek hasznából ők is részesültek. A Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa 2017 őszén első fokon a Gyurcsány-kormány alatt az NBH-t vezető Galambost folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette és államtitoksértés miatt öt év börtönre ítélte, az NBH egyik volt főosztályvezetőjét három, míg az első rendű vádlott, Jakubinyi Róbert négy évet kapott. Az ügyészség súlyosbításért fellebbezett, ahogy Csiha Gábor a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője tavaly márciusban lapunknak hangsúlyozta: az ország egyik nemzetbiztonsági szolgálatának első számú irányítója egy „nagyon masszív korrupciós történetbe” folyt bele. Az NBH volt főigazgatója törvényes jogkörében visszaélve, szolgálati esküjét semmibe véve követte el a bűncselekményt, amely így sokkal veszélyesebb a társadalomra – húzta alá. Ezért az ügyészég jóval súlyosabb büntetés kiszabását kérte az ítélőtáblától.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azonban tavaly júniusban hatályon kívül helyezte az első fokú döntést és új eljárás lefolytatására kötelezte a Kaposvári Törvényszéket. A bíróság azonban ülnökhiány miatt eddig nem tudta elkezdeni a megismételt eljárást. Ezt a problémát végül most sikerült orvosolni, így a hónap végén egy előkészítő üléssel megkezdődhet a per, amelyen a szóvivő tájékoztatása szerint akár azonnal is ítélet születhet, de ez nem valószínű.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom