Belföld

Újfajta terápia rákbetegeknek

Komoly kihívások előtt áll az ellátórendszer

Klinikai fázisba kerül az idén két olyan molekula, amely az egyes daganatos betegségekben szenvedőknek újfajta gyógyulási lehetőséget jelenthet – számoltak be tegnap a Servier Hungária francia gyógyszeripari vállalat magyar kutatóinak eredményeiről.

Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár az eseményen kiemelte, a Servier nem véletlenül stratégiai partnere a kormánynak, hiszen komoly kitörési pont a magyar gazdaságnak és a magyar orvosoknak is, hogy a cég Magyarországra hozza a gyógyszerkutatást és a klinikai kísérletek egyes fázisait.

Közölte, hazánk más öregedő társadalmakhoz hasonlóan nehéz kihívásokkal áll szemben a következő időszakban, hiszen számítások szerint a következő évtizedben mintegy hárommillió olyan beteget kell gyógyítani, akik nem fertőző betegségben, hanem adott esetben onkológiai megbetegedésekben szenvednek. Úgy vélte, mindez komoly feladat elé állítja a magyar ellátórendszert, és ebből a szempontból kiemelkedő jelentőségű, ha olyan gyógyszerek és ellátási lehetőségek állnak rendelkezésre, amelyek a lehető leghatékonyabban segítenek a betegeken. Beneda Attila emellett fontosnak nevezte a megelőzést, a szűrési programokat és azokat az innovatív terápiákat, amelyeken a Servier is dolgozik.