Belföld

Újabb elismerés hazánknak

Az Egyesült Államokban is értékelik az üldözött keresztényekért tett erőfeszítéseinket,a helyben segítés politikáját – mondta lapunknak Juhász Hajnalka miniszteri biztos

Az ENSZ gazdasági és szociális tanácsának New York-i ülésén ismertette az európai migrációs politikával szemben az üldözöttek helyben való megsegítését célzó magyar programokat Juhász Hajnalka miniszteri biztos. Mint lapunknak elmondta, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elé külön előterjesztést nyújtott be a témában.

Juhász Hajnalka 20190306
Erősödő visegrádi együttműködésről is beszélt Juhász Hajnalka (Forrás: Facebook )

Komoly fogékonyság van az üldözött keresztények helyben való megsegítését célzó magyar megoldások, illetve a Hungary Helps program iránt az Egyesült Államokban is – nyilatkozta lapunknak minapi amerikai útja kapcsán Juhász Hajnalka, hazánk humanitárius segítségnyújtása nemzetközi kapcsolataiért felelős miniszteri biztosa. A KDNP-s politikus New Yorkban egyeztetett Antoine Camillerivel, a Szentszék külkapcsolati miniszterhelyettesével és Courtney Nemroffal, az ENSZ gazdasági és szociális tanácsának ideiglenes ügyvivőjével. A miniszteri biztos beszédet mondott az ENSZ gazdasági és szociális tanácsának ülésén, ahol felszólalt Samuel Brownbeck amerikai szenátor is, aki elismeréssel szólt a magyar kormány erőfeszítéseiről a Közel-Keleten.

Juhász Hajnalka hangsúlyozta, nem a problémát akarjuk beengedni Európába, hanem a segítséget szeretnénk helybe vinni. Ennek megfelelően a humanitárius segítségnyújtás terén hazánk igyekszik közvetlenül a helyi egyházi vezetőkön keresztül eljuttatni a támogatást a Közel-Keleten élő keresztény közösségekhez, amelyek vallási hovatartozásuk miatt szenvednek el üldöztetést. Kifejtette, ez a módszer, összehasonlítva a nemzetközi szervezetek eddigi gyakorlatával hatékonyabbnak bizonyul, tekintettel arra, hogy az adományok közvetlenül jutnak el az érintett közösségekhez, segítvén szülőföldön maradásukat. Juhász Hajnalka kitért a szíriai nyitott kórházak projektre is, amelyet a Szentszék alapított, és jelenleg hazánk az egyetlen, amely támogatja kormányzati szinten. Nemrég 505 millió forintos felajánlást tett a magyar kormány, amellyel három, egy aleppói és két damaszkuszi kórház egyéves működését biztosítja. A miniszteri biztos az eseményen egyebek mellett bemutatta a szintén egyedülálló ösztöndíjprogramot, amely az üldözött keresztény fiataloknak továbbtanulási lehetőséget biztosít, csaknem százhetven diák kapott lehetőséget számos közel–keleti és afrikai országból. A cél az, hogy a hazánkban megszerzett tudásukkal visszatérve segíthessék a közösségek újraépítését. Juhász Hajnalka egyfajta konzultatív platform kialakítását kezdeményezte az ENSZ és az Európa Tanács hatékonyabb együttműködése érdekében a humanitárius segítségnyújtás területén.

Magyarország az üldözött keresztények hangja kíván lenni a világban – foglalta össze a miniszteri biztos, aki az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének tagjaként beadvánnyal is élt a témában, különös tekintettel a keresztényeket ért terrortámadások aggasztóan emelkedő számára. Amennyiben a közgyűlés tavasszal zöld jelzést ad a kezdeményezésnek, magyar felügyelettel születhet jelentés, amely komoly előrelépés lehet az üldözött keresztények ügyében. Emellett kiemelt cél a visegrádi négyekkel való stratégiai együttműködés a humanitárius segítségnyújtás területén, amely tovább erősítheti a magyar álláspontot a migrációval kapcsolatos európai, illetve nemzetközi vitákban is, fűzte hozzá.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom