Belföld

Új oltóanyag a HPV-vírusok ellen

A méhnyakrák-megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a lányok kilenc-tizenöt éves korban részesülnek a védőoltásban

Szeptember 12-ig kell igényelni a szülőknek hetedik osztályos lányaik számára a humán-papillomavírus elleni védőoltást. Idén pedig már elérhető az oltóanyagnak egy olyan változata, amely a legtöbb HPV-típus ellen védelmet nyújt.

Korábban még nem lehetett igényelni, a 2018/19-es tanévben viszont már elérhető az a Gardasil9 nevű oltóanyag, amely összesen kilenc HPV típus ellen alakít ki védettséget, ezzel pedig jelenleg a legtöbb humán papillomavírus-típust tartalmazó oltóanyag – tudatta lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Epidemiológiai vizsgálatok alapján az új típusú oltóanyag várhatóan védelmet nyújt azon HPV-típusok ellen, amelyek körülbelül a méhnyakrák esetek kilencven százalékát okozzák. Az oltóanyagban található további két HPV típus a nemi szemölcsök kialakulásáért felelős, így a védőoltással megelőzhető a HPV okozta elváltozások körülbelül kilencven százaléka – hangsúlyozta a tárca.

A hazai átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként 2014-ben vezették be a humán papillomavírus elleni védőoltást, amely azóta része a nemzeti immunizációs programnak, és idén is igényelhető, szeptember 12-ig. Célja a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálesetek számának csökkentése.

A védőoltást a program keretében 2014 őszétől minden évben, az általános iskola hetedik osztályát végző, tizenkettedik életévüket betöltött lányok kaphatják meg. Az iskolaorvos és az iskolavédőnő feladata felajánlani minden jogosult számára az állam által biztosított, térítésmentes HPV elleni védőoltást, amely önkéntes, annak beadásához a szülő vagy gondviselő írásbeli nyilatkozata szükséges.

A HPV a szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik, leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra. A fertőzés átviteléhez bőr-bőr kontaktus is elegendő, nem feltétlenül a szexuális érintkezés során történik. A szexuális életet élő nők nyolcvan százaléka átesik a nemi szerveket érintő HPV-fertőzésen, ám a többségük nem is tud róla. A probléma általában a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban tizenöt-huszonnégy éves kor között következik be. Fontos azonban tudni, hogy ezek kilencven százaléka az immunrendszer segítségével magától meggyógyul, a fennmaradó tíz százaléknál viszont tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat. A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a lányok kilenc-tizenöt éves korban részesülnek védőoltásban. Ebben a korosztályban a védettség eléréséhez fél éves időközzel beadott két oltásra van szükség, ezeket a hetedik évfolyamba járók a tanévben ősszel és tavasszal kapják meg. Az első oltás idején már a tizenötödik életévüket betöltöttek körében a három oltásból álló sorozat szükséges a védettség kialakításához.