Belföld

Tüntetők megtámadtak és köpködtek egy református püspököt és a zsinat világi elnökét

"Most mindannyian leckét kaptunk abból, hogy a demokrácia keretei között mi mindent meg lehet tenni"

Megtámadtak és köpködtek egy református püspököt és a zsinat világi elnökét az Országgyűlés alakuló ülése után a Parlament előtt tartott demonstráció résztvevői - írta a református.hu portál.

Információik szerint az alakuló ülésen vendégként részt vevő Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét, és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát "élő rendőrkordon vette körbe", hogy atrocitások nélkül hagyhassák el az Országházat.

Huszár Pál a honlapnak azt mondta, a tüntetők megakadályozták, hogy békében távozzanak, "a gazembertől a csalóig mindennek lehordtak minket, de mi nem szóltunk vissza senkinek" - fogalmazott. "(...) Mellettem volt két fiatalember, Szenn Péter püspök úr, és Gér András zsinati tanácsos úr; összekapaszkodtunk mind a hárman, és vigyáztak rám, nehogy fellökjenek. Közben a rendőrök utat nyitottak nekünk, hogy elérhessük az autót, ami már várt ránk" - olvasható a reformatus.hu cikkében.

Hozzátette: nem akar rosszat mondani a tüntetőkről, de úgy érezte, ki akarnak provokálni egy pofont a rendőröktől, de ők higgadtak maradtak. Méltatlannak érezte a helyzetet, mert sok "ocsmányságot" zúdítottak rájuk anélkül, hogy tudnák, ők kicsodák. "Most mindannyian leckét kaptunk abból, hogy a demokrácia keretei között mi mindent meg lehet tenni" - fogalmazott.

Gér András zsinati tanácsos a Parlamentből kilépve a Reformatus.hu szerint hiába próbálta elmagyarázni a tüntetőknek, hogy ők nem politikusok, hanem meghívott vendégek, ez senkit nem érdekelt, a tüntetők tovább szidalmazták, lökdösődtek és gúnyos megjegyzéseket tettek rájuk. 

Elmondása szerint Szenn Péter bocskait viselt, és ez különösen irritált néhány tüntetőt.

Az inzultus végül Gér András beszámolója szerint úgy zárult, hogy Bogárdi Szabó István püspök taxival eléjük ment és rendőri biztosítás mellett elhagyhatták a helyszínt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom