Belföld

Túlterheltek szünidőben a kórházak

Ellátatlanul nem küld el beteget a Heim Pál, a kritikus állapotú gyermekek kezelése pedig minden szempontból előnyt élvez

Valamennyi, a Heim Pál Gyermekkórházba érkező esetet ellátta az intézmény, így műtéti várólista bevezetésére nincs szükség – közölte lapunk kérdésére az egészségügyért felelős államtitkárság. Hozzátették, a „kapacitások átszervezésének köszönhetően” a továbbiakban nem kell műtéti időpontokat módosítani.

kórház 20160804
Nem marad ellátatlanul egy gyermek sem az államtitkárság szerint (Fotó: Varga Imre)

Megnövekedett a Heim Pál Gyermekkórház intenzív terápiás osztályán a kritikus állapotú betegek száma, ezért itt, az akut ellátásban dolgozó szakorvosok számát az intézménynek növelnie kellett – reagált megkeresésünkre az egészségügyért felelős államtitkárság, amely a nyári gyermekellátással kapcsolatban az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK) kért tájékoztatást.

Korábban a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója, Nagy Anikó a Vasárnapi Híreknek arról számolt be, hogy országszerte jellemző, hogy a gyermek ortopédiai, szemészeti, pszichiátriai, tüdőgyógyászati vagy gasztroenterológiai szakrendeléseken hónapokat kell várni a szünidő alatt. Intézményükben pedig nincs elég altatóorvos, így bizonyos műtéteket a Madarász utcai kórházba csoportosítanak át, ahol így a napi öt-hat helyett tizenöt-tizenhat beavatkozást végeznek. A cikk szerint a gyermekellátás az ország szinte minden területén problémát jelent a nyári hónapokban, a szabadságolások miatt pedig az éppen dolgozó orvosok, nővérek még inkább túlterheltek, sőt „olyan osztályokon is helyettesítenek, ami nem is a szakterületük”.

Nagy Anikó elmondta azt is, tekintettel arra, hogy a gyermek intenzív terápia hiányszakma, a szakorvosok száma az ellátási feladatokhoz nagyon kevés, Magyarországon és a Heim Pál Gyermekkórházban is, ezért a nyári hónapokban egy szakorvost az akut ellátás biztosítása miatt a műtéti altatási tevékenységből nélkülözni kell. Hozzátette, a nem sürgős, praktikusan a nyári szünidőre egyeztetett műtétek közül kénytelenek voltak huszonnégyet elhalasztani.

Az államtitkárság közleményében azt írta, a Heim Pál Gyermekkórház ellátatlanul nem küld el beteget, és a kritikus állapotú gyermekek ellátása minden szempontból előnyt élvez, „ezért a nem sürgős, és a szülőkkel praktikusan a nyári szünidőre egyeztetett műtétek átütemezésre kerültek”. Kiemelték, hogy valamennyi, a gyermekkórházat megkereső esetet fogadta és ellátta az intézmény, így műtéti várólista bevezetésére nincs szükség. Az ÁEEK információi szerint a kapacitások átszervezésének köszönhetően a továbbiakban nem kell műtéti időpontokat módosítani, „az ellátás zavartalanul folyik”.