Belföld

További támogatás a családoknak

Újabb törvénymódosító csomagon dolgozik a KDNP, segítenék a gyermekgondozást, illetve csökkenthetik akár a pelenka áfáját is

Az ősszel a parlament elé kerülhet a vasárnapi boltzár eltörlése után kialakított, kármentési javaslat – erről is beszélt a lapunknak adott interjúban Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, aki szerint a szakszervezetekkel és a munkaadói képviseletekkel lefolytatott tárgyalások nyomán havi két szabad vasárnapot javasolnak a kereskedelemben dolgozók számára.

Harrach 20160628
Harrach Péter: Az Európai Uniónak vissza kellene térnie értékeihez, eredeti célkitűzéseihez (Fotó: Nagy Balázs)

– Merre tart Európa, miután a britek úgy döntöttek, hogy kilépnek az unióból?

– Több oka is van a Brexitnek, például a bevándorlás, vagy a brüsszeli vezetés szándéka arra, hogy gúzsba kösse a nemzetállamokat. Az angolok különösen kényesek erre, mindig is erősen védték a függetlenségüket. De meg kell különböztetni Euró­pát, az itt élő nemzeteket és az unió vezetését. Az utóbbi egyértelműen rossz irányba tart, de van visszatérési lehetőség. Gondot jelent, ha egy kultúra elvágja a gyökereit, megjelennek ugyanis azok az egyébként tőle idegen, sokszor deviáns életformát tükröző jelenségek, amelyek gyengítik a társadalmat. Az EU vezetőinek ultraliberális gondolkodásmódja súlyos elvi probléma, az emberi jogok torz értelmezéséből a józan ésszel is ellentétes döntések születnek.

– A valenciai érsek a minap a családok védelmében szólalt fel. Most nem kizárt, börtönt kaphat érte. Ilyenekre gondol?

– Egy normális világban nem ütné át az ingerküszöböt mindaz, amit a főpásztor mondott. Ám olyan világban élünk, ahol a hagyományos európai értékek képviselete, a józan gondolkodás veszélyt jelent. A keresztény értékekben az egészségesen működő társadalom alapjai is benne vannak, és különösen is bizarr, hogy egy kétezer éves egyház hivatalos tanítása miatt kell bárkinek is védekeznie.

– Néha a hagyományos családmodell mellett szintén kiálló magyar kormánynak is kell. Ez egyfajta forradalom?

– Az alaptörvényben benne vannak ezek az értékek, melyeket következetesen képviselünk is. Ha a világ eltorzulni látszik, ezt nevezhetjük forradalmi tettnek. Ám az átlagemberek és az unió vezetőinek szemlélete között lényeges különbségek vannak, a társadalom többsége, különösen itt a régióban, ma is normálisan gondolkodik.

– Ha már az unióról beszélünk, akadnak, akik szerint a magyar kvótareferendum egy újabb bomlasztási kísérlet. Erről mit gondol?

– Semmiképpen nem az. Amikor a kormány hirdetett angol lapokban, éppen az Európa-pártiságát, az unió­ba vetett meggyőződését, illetve az alapító atyák szerinti együttműködésbe vetett hitét fogalmazta meg. Tény, a brüsszeli vezetők miatt megerősödtek az euroszkeptikus erők. Ezek visszaszorítása azonban csak úgy képzelhető el, ha az EU visszatér az eredeti célkitűzéseihez, értékeihez, illetve tiszteletben tartja a nemzeti szuverenitást.

– Ha már értékek, a magyar kormány évről évre egyre többet biztosít a családoknak. Látszanak már az eredmények?

– Nemzetközi tapasztalat: ahol hosszú távú és stabil a támogatási politika, enyhülnek a demográfiai gondok. Hazánkban ráadásul – legalábbis eddig – egészséges a fiatalok gyermekvállalási kedve, ezért érdemes számukra minél több lehetőséget biztosítani. A politika azonban csak egy bizonyos mértékig képes ezt befolyásolni, a közgondolkodásnak is változnia kell. Nem ártana például, ha a média nem a magányos, hanem a közösségi életformát népszerűsítené. Ugyanakkor hat év nem hosszú idő, ráadásul a korábbi kormányok módszeresen leépítették az első polgári kabinet által bevezetett intézkedéseket. Ha rögzül az emberekben, hogy tartós, sőt folyamatosan kiteljesedő támogatásokról van szó, talán egyre többen mernek gyermeket vállalni. Rövid volt még az idő, de a házasságkötések számának emelkedése például már látható.

– Visszakozott a kormány a szabad vasárnap ügyében, a hírek szerint nem túl népszerű a családi csődvédelem sem. Mindkét intézmény a KDNP ötlete volt. Csalódottak?

– A politikában a változó helyzetekre kell reagálni, kevésbé indokoltak az ehhez kapcsolódó érzelmek. A csődvédelem esetében egyébként az eredeti tervezet is viszonylag szűkre szabta a kereteket, fokozatos bővítéssel. Már mintegy ötszáz család igénybe vette, vagyis akár kétezer ember helyzete oldódhatott meg. Ez korántsem sikertelenség. Ráadásul ez csupán egy a kormányzat által biztosított lehetőségek közül, ami a bajba jutott hiteleseknek szólt. Most elérkeztünk egy olyan szakaszba, amikor bővíteni kell a lehetőségeket a csődvédelem esetében. Túl bürokratikus is a jelenlegi szabályozás, és a bankok érdekeltsége is mérsékelt.

– Változhatnak a szabályok?

– Jelenleg is dolgozunk a gondok könnyítésén, az illetékes tárcával együttműködve.

– És mi a helyzet a szabad vasárnappal. Letettek róla?

– Nem adtuk fel a célunkat arra vonatkozóan, hogy a munkavállalókat ne lehessen vasárnap a szükségesnél nagyobb mértékben munkára kényszeríteni. Valljuk, hogy az az egészséges társadalom, ahol különbséget tudnak tenni hétköznap és ünnepnap között, hiszen a túlzott fogyasztói szemlélet tévesen azt sugallja, minden nap egyforma, és minden nap ki kell elégíteni a fogyasztás iránti vágyunkat. Még akkor is, ha ez sok ezer ember munkakényszerét, sőt, akár a családjától való elszakítását is jelenti. A szocialista népszavazási kezdeményezés azonban olyan helyzetet teremtett, hogy a számunkra is legfontosabb nemzetpolitikai kérdés, vagyis a kötelező betelepítési kvóták elleni referendum veszélybe került, ezért megértjük a kormány döntését. A magyarok ugyanis nem akarnak idegen, terjeszkedő kultúrák képviselőivel együtt élni, remélem, ennek hangot is adnak majd az ősszel. Hiszek a magyar emberek felelősségérzetében. Ugyanakkor fenntartjuk a szabad vasárnappal kapcsolatos szándékunkat, ám egyelőre a kármentesítés lehetősége marad, keressük a megoldásokat, hogy javítsunk az érintettek helyzetén. Ennek érdekében tárgyaltunk a szakszervezetek és a munkaadók képviseletével, legutóbb Demján Sándor úrral. A törvényben biztosított havi egy helyett két szabad vasárnapot biztosítanánk a kereskedelmi dolgozóknak, ebben egyetértés mutatkozik, továbbá különös védelmet adnánk a kisgyermekes munkavállalóknak, illetve béremelést is javasolunk. Rögzítenénk azt a kitételt is, miszerint nyolc óránál többet ne lehessen vasárnap dolgoztatni. Úgy gondolom, az ősszel be tudjuk majd nyújtani ezt a munkavállalói érdekeket képviselő tervezetet a parlamentnek.

– Sikeresnek tűnik azonban a csaló termékbemutatók elleni fellépés, szintén KDNP-s javaslatra. Mi a mérleg?

– Különösen is az idős embereket használják ki a magukat kereskedőknek álcázó szélhámosok. A törvénymódosítások révén csökkent a visszaélések száma, ám figyeljük, mik a változások, és igyekszünk majd az újabb utakat is elvágni. Az üdülési jog vagy az internetes áruvásárlások terén tapasztalható visszásságok ellen is kiterjesztenénk a korlátozásokat.

– Mi egyébbel készülnek az őszi ülésszakra?

– A családok pártja vagyunk. Az eddigi nagyvonalú támogatásokon túl, az élethelyzetből adódó nehézségekre való tekintettel, sok apró intézkedéssel könnyítenénk rajtuk a továbbiakban. Ezeket a családokkal foglalkozó civil szervezetekkel történő egyeztetéseken alakítottuk ki. Tulajdonképpen egy csomagot készítünk elő, melyben különböző intézkedések lennének. A nehéz vagy hátrányos helyzetben lévő családoknak segítséget jelentene a gondos gyermekgondozást segítő eszközök juttatása. Felfigyeltünk továbbá arra is, hogy egyes szülészeteken jelentősen megnőtt a császármetszések száma, a természetes szülés gondolatának útjában azonban nem szakmai érvek vannak. Életszerű javaslatnak tartjuk egyébiránt akár a pelenka áfájának csökkentését is, ez is benne lehet a készülő javaslatcsomagban.