Belföld

További gyógyszerek ára csökkenhet

Folyamatosan fogadja be az egészségpénztár az újabb készítményeket, februártól hat termék kerülhet be a támogatotti körbe

Amellett, hogy jelenleg is legalább húsz új gyógyszerkészítmény vár a támogatotti körbe kerülésre, február­tól hat medicinát biztosan befogad az egészségbiztosító. Így egyes antibiotikumok kiemelt támogatást kapnak, és nagy könnyebbséget jelent majd annak az elsősorban gyomorfertőzést okozó baktériumnak a kezelésére szolgáló készítmény támogatása, amelynek egynapi térítési díja most több mint negyvennyolcezer forint.

gyogyszertar
További készítmények ára függ a szaktárca döntésétől (Fotó: Kövesdi Andrea)

Várhatóan februártól hat új gyógyszerkészítményt fogad be az egészségbiztosító, egyes medicinák esetében pedig változik a támogatás mértéke – számolt be a Medicalonline.hu. Lapunk is beszámolt korábban arról a módosítási tervezetről, amely szerint a jövő hónaptól egyes antibiotikumok kiemelt támogatást kapnak, a csecsemőtápszerekre pedig huszonöt, illetve ötvenöt százalékos hozzájárulást biztosítanak. Ezen túl módosulhat a leukémia egy speciális típusát érintő és a hepatitis C-vírusfertőzés kezelésénél alkalmazott terápia finanszírozása is. Kiderült az is, hogy eredetileg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) tizenöt gyógyszerkészítmény befogadását javasolta, ám a szaktárca csupán hat esetében tett javaslatot a rendeletmódosításban.

Az újonnan befogadott készítmények között szerepel a C típusú májgyulladás kezelésére szolgáló, szájon át szedhető medicina is, amely a többi, a betegség kezeléséhez alkalmazott gyógyszerrel együtt komoly mellékhatások nélkül kiváló terápiás hatást eredményezhet. Szintén nagy könnyebbséget jelent majd a gyomor-bél traktust fertőző baktérium kezelését segítő gyógyszer támogatotti körbe fogadása, mivel az Európában a kórházi fertőzés miatti hasmenés leggyakoribb okozója. A beteg ilyen esetekben hosszabb ideig szorul kórházi ápolásra, és a sikeres kezelést követően sem ritka a kiújulás, és nem utolsósorban minden tizedik eset végzetes kimenetelű, elsősorban időskorban. A befogadásra váró készítmény alkalmazása mellett a kiújulás jóval nagyobb eséllyel elkerülhető, mint a jelenleg alkalmazott terápiák esetében. Érdemes tudni, hogy a medicina eddig semmilyen támogatást nem kapott, így az egynapi adag térítési díja több mint negyvennyolcezer forintba került – ezt vélhetően kevesen tudták megfizetni. A támogatotti körbe vétel szélesebb körben elérhetővé teheti a készítményt.

Az egészségügyi portál szerint a mostani hat mellett jelenleg is több mint húsz új innovatív hatóanyag vár arra, hogy a biztosító, illetve a kormány befogadja az ártámogatási rendszerbe. Ezek között szerepel az előrehaladott Parkinson-kór kezelését segítő készítmény, de újdonság lehet a támogatotti körben a prosztatarákos megbetegedések gyógyítására szolgáló készítmény is, amelyet naponta egyszer elegendő bevenni, és szedése nem igényel speciális kontrollvizsgálatokat a terápia során.

Szintén ide sorolható a bőr festékes, rosszindulatú daganata, a melanoma ellen alkalmazott készítmény. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon száz lakosra átlagosan tizenkét melanomás jut, a halálos kimenetelű megbetegedések száma pedig 1975 óta folyamatosan növekszik. A most befogadásra váró készítmény növeli az áttétes melanomában szenvedők túlélési esélyeit – szemben a jelenleg alkalmazott kemoterápiával. A befogadásra váró gyógyszerek teljes listája az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének honlapján érhető el.