Belföld

„Tovább vergődik az ellenzék”

Hétértékelő. A kormánynak lehetősége nyílt, hogy a „Soros-ügynökök bojkottja nélkül” biztosítsa a migránskérdésben aktív „álcivil” szervezetek átláthatóságát – mondta Boros Bánk Levente

Az Európai Unió liberális elitje vergődésének tartja Boros Bánk Levente politológus azt az ötletet, amely a jogállamisághoz kötné az uniós támogatásokat. Szerinte az újból beterjesztésre tervezett alkotmánymódosítás és a Stop Soros törvénycsomag üzenetértékkel bír és meghatározza a kormány céljait.

Az új kormány struktúrájából világosan kirajzolódnak a célok és a prioritások – mondta lapunknak hétértékelőjében Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója. Ugyanakkor szerinte újdonságnak számít és egyben beszédes is, hogy az általános miniszterelnök-helyettes mellett két kiemelt terület kap még kormányfő-helyettesi „felügyeletet”. E terület mellett a két helyettest is kiemeli – tette hozzá. A Miniszterelnöki Kormányiroda létrehozásáról megjegyezte: Orbán Viktor „közelebb húzza” magához a végrehajtás ellenőrzését, ezzel „áramvonalasítja” a kormányt. Az újra beterjesztésre tervezett migrációellenes alkotmánymódosítás és a Stop Soros törvénycsomag is üzenetértékkel bír és meghatározza a kormány céljait – mondta Boros Bánk.

A célok között prioritást élvez a migránsok megállítása és a betelepítési kvóta elleni harc, és most már az ellenzéki pártok önérzete sem állhat útjába annak, hogy a parlament ezt alkotmányos szintre emelje – értékelt a politológus, hozzátéve, hogy a 2016-os népszavazás is erre ad felhatalmazást.

A Stop Soros kapcsán elmondta: senki nem számított arra, hogy azok az ellenzéki pártok, amelyek nyíltan vagy burkoltan Soros György ideológiáját osztják, megszavazzák a kétharmados többséget igénylő részeket. Most azonban a kormánynak lehetősége nyílt arra, hogy a „Soros-ügynökök bojkottja nélkül” is biztosítsa a migránskérdésben és a belpolitikában is aktív „álcivil” szervezetek átláthatóságát.A legújabb baloldali egyezkedést és előválasztási ötletet Boros Bánk az ellenzéki vergődés részének tekinti, amit nem kell túldimenzio-nálni. Az ellenzék úgy viselkedik, mintha nem zajlott volna le április 8-án egy választás, ugyanúgy veszekednek, és próbálják egymást kijátszani – tette hozzá. Az elemző súlyos hibának tartja, hogy a sorok rendezése helyett továbbra is délibábokat kerget az ellenzék.

A Jobbikban zajló hatalmi harcról elmondta: látszólag lett személyi következménye a választási bukásnak azzal, hogy Vona Gábor hátralépett, viszont azok, akik a néppártosodási vonalat képviselték, érintetlenül ülnek a vezetőségben és a frakcióban. A belső feszültség oka, hogy nem volt tényleges következménye az elhibázott irányváltásnak. Akiket Vona Gábor bábként maga elé tolt, ugyanazt képviselik, velük szemben pedig ott állnak a még nem levitézlett politikusok, akiknek a legtöbb közük van a Jobbik eredeti irányvonalához. Az LMP-ről szólva Boros Bánk hangsúlyozta: még a párton belül sem tudják, hogy ki kivel van és mit képvisel. A legmegdöbbentőbb azonban, hogy Szél Bernadett, profi politikushoz méltatlanul, egyszerűen eltűnt.

A politológus az Európai Unió liberális elitje vergődésének tartja azt az ötletet, amely a jogállamisághoz önkényesen kötné az európai uniós támogatásokat. Miután nem tudták leváltatni a magyar kormányt, most más eszközökkel próbálkoznak – mondta az elemző. Csak azt nem veszik figyelembe, hogy az ő idejük is lejárhat, semmi garancia nincs arra, hogy a jövő évi EP-választás után is pozícióhoz jutnak. Kényszeredett, erőltetett és barátságtalan ez a lépés, ami zsarolásnak jól hangzik, de valószínűleg kivitelezhetetlen – összegezte a politológus.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom