Belföld

Tovább várja a vevőt a hadsereg a MiG–29-es harci repülőgépekre

Hende Csaba honvédelmi miniszter közlése szerint a harci gépek jelenleg „nem állnak értékesítés alatt”

Az MNV Zrt. megbízta a honvédelmi tárcát a MiG-29-es repülőgépek és a hozzájuk tartozó felszerelések versenyeztetés mellőzésével történő értékesítésére, amelyre az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény biztosít lehetőséget – válaszolta Hende Csaba honvédelmi miniszter Demeter Márta (MSZP) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

mig29
Iparági pletykák szerint korábban Lengyelország szerette volna megvenni a magyar MiG-eket (Fotó: Csudai Sándor)

A parlament honlapján közzétett dokumentum szerint a tárca ajánlattételre szólított föl egy előzetes vételi szándéknyilatkozatot adó magyarországi céget, amely a megadott határidőig a felhívásban foglaltaknak nem tudott eleget tenni. Az ajánlat értékelése május végén történt, arról Hende Csaba június elején tájékoztatta a honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságot – emlékeztetett válaszában a miniszter. Ahogy a tárca vezetője az irományban fogalmazott, jelen pillanatban a MiG-29-ek nem „állnak értékesítés alatt”.

Iparági körökből érkező pletykák szerint a harci gépeknek már több, mint egy esztendeje majdnem lett gazdájuk, ám az üzletet az utolsó pillanatban mégsem írták alá. Ha minden igaz, Lengyelország szerette volna megvásárolni a magyar MiG-eket, de az itthoni közvetítő céggel forrásaink szerint akadtak „bizonyos problémák” – ám, hogy ez konkrétan mit takar, nem tudható biztosan.

Ugyancsak a honvédségi légi járművek területéhez kötődik, hogy információink szerint augusztus végén lejár két Mi-17-es helikopter üzemideje – azaz egyre égetőbbé válik a helikoptertender kiírása. A korábbi készletből maradt két Mi-24P és durván egy-másfél tucat Mi-24V verziójú forgószárnyasokat ugyanis hamarosan szétbonthatják a volt Pestvidéki Gépgyár és a hajdani szentkirályszabadjai légibázis szakemberei. Ebben a készletben található egyébiránt a seregnyi hazai és külföldi légibemutatón szereplő díszfestésű, „Csőrike” becenevű helikopter is. Azt, hogy ennek az egyedi gépnek különválik-e a sorsa a többitől, vagy sem, egyelőre nem sikerült kiderítenünk.