Belföld

Tovább vádolják egymást a baloldali pártok

Ha a Liberálisok nem kapják meg az MSZP–Párbeszéd lista tizenötödik helyét, akkor egy képviselőjük sincs, tehát, „nekem itt ne vádaskodjanak” – jelentette ki Hiller István

Még Hiller Istvánt is kihozta sodrából Fodor Gábor, aki szerint egy csomó mindenről lemondtak az MSZP-vel kötött megállapodás kapcsán. Boros Bánk Levente politológus szerint a Molnár Gyulával szemben kilátásba helyezett fegyelmi eljárás már a kisgazdapárt vagy az MDF botrányos széthullását idézi.

Molnár Gyula és Fodor Gábor 20180524
Nem őszinte a mosolyuk. Molnár Gyula Liberálisokkal kötött titkos paktumát az Adriánál kisimult Fodor Gábor először tagadta, majd elismerte (Fotó: Hegedüs Róbert)

Tovább tart az adok-kapok a szocialisták és a Liberálisok között a Molnár Gyula és Fodor Gábor által a választások előtt köttetett megállapodás kapcsán. Kedden Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke az ATV-n fejtegette, hogy mindhárom párt, így ők, az MSZP és a Párbeszéd (P) is jól járt a szövetségkötéssel. „Mi, Liberálisok voltunk azok, akik lemondtunk arról, hogy önállóan szerepeljünk, névvel a listán, aminek komoly jogi és anyagi vonzatai voltak” – hangsúlyozta Fodor, aki tagadta, hogy hatvanmilliót kaptak volna a szocialistáktól, de azt elismerte, hogy százalékos elosztás szerepelt a megállapodásban. Szerinte azért sem kell visszaadniuk egyetlen mandátumukat, mert „megdolgoztak érte”. Fodor ezzel együtt a Hír Tv-ben elismerte: közös indulást javasolt az MSZP–P-nek az európai parlamenti választásokon. A listán pedig nem kevesebbet, mint a harmadik helyet kérte pártja képviselőjének.

Közben a Blikk azt szellőztette meg Fodorról, hogy mialatt képviselőjük, Bősz Anett kirobbantotta a botrányt a Párbeszéd frakcióból való kilépésével, ő éppen az ötcsillagos portorozi Kempinskiben „élvezte az Adria szépségét”. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője tegnap azzal vádolta meg a Liberálisokat, hogy a párt elnökhelyettese, Sermer Ádám telefonon kérlelte a frakciójuk megmentésére siető független Mel­lár Tamást, hogy ne lépjen be a képviselőcsoportba. Fodorék ezt hazugságnak tartják.

Fodor együttműködésről tett kijelentései azonban az egyébként mindig nyugodt Hiller Istvánt is kihozták a sodrából. Az MSZP választmányi elnöke szintén az ATV-n jelentette ki, hogy a Liberálisok maguk kérték a listás helyet, nem ők mondtak le egy csomó mindenről a megállapodásért cserébe. „Lássuk be, ha a liberális párt nem kapja meg az MSZP–Párbeszéd lista tizenötödik helyét, akkor egy képviselőjük sincs, tehát, nekem itt ne vádaskodjanak” – mondta Hiller. Felidézte, hogy Fodor az MSZP-kongresszus előtt, amikor választmányi ülésre készültek, felhívta őt, és elmondta, hogy szeretnének felszólalni a választmányi ülésen. „Nem használom azt a szót, hogy könyörögtek, de nagyon kértek, hogy tegyem lehetővé, hogy egy delegáció elmondja a véleményét.” Ha ezen a megbeszélésen pénzről lett volna szó, ő lett volna az egyik első, aki kiteszi a Liberálisok delegációját – tette hozzá. Hiller egyetértett Tóth Bertalan frakcióvezetővel, aki szerint Bősz Anettnek vissza kellene adnia a mandátumát.

Hiller Molnár Gyula lemondott pártelnök és Fodor megállapodásáról elmondta, sem ő, sem a párt vezetői, sem a lemondott elnökség nem tudott a múlt héten napvilágot látott szerződésről. Leszögezte, Molnár Gyula a párt szabályzata alapján nem írhatta volna alá azt a szerződést a Párbeszéddel és a Liberálisokkal, maximum egy tervezetet, amiről az elnökségnek kellett volna döntenie. A Molnárral szemben kilátásba helyezett fegyelmi eljárásról Boros Bánk Levente politológus lapunknak elmondta, akkor működik jól egy párt, ha fegyelmet tud tartani, egy ilyen eljárás viszont komoly belső problémát jelez. A Médianéző igazgatója szerint a kisgazdapárt vagy az MDF botrányos széthullását idézi az eset, ám példa nélküli, hogy egy lemondott pártelnököt vonjanak felelősségre a választási szereplésért, ami ráadásul politikai, nem pedig fegyelmi kérdés.