Belföld

Tovább nyomoznak metróügyben

Április 3-ig meghosszabbították az eljárást az Alstom-szerződés miatt

Két nyomozás is fut a 2-es és a 4-es metróvonalak kapcsán, eddig összesen három gyanúsított van, de hamarosan bővülhet a kör – értesült lapunk. A korábban kiadott elfogatóparancs azonban nem vezetett eredményre.

Az úgynevezett Alstom-ügyben, vagyis a 2-es és a 4-es metróvonalakra kiírt közbeszerzési eljárás során megkötött szállítási szerződésekkel kapcsolatos nyomozásban 2018. április 3-ig meghosszabbították az eljárást – közölte megkeresésünkre a Központi Nyomozó Főügyészség.

Felidézték, november 10-én egy újabb személyt hallgattak ki gyanúsítottként „gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette” miatt. Rajta kívül, ahogy arról lapunk is beszámolt, eddig két személyt gyanúsítottak meg, egyikük sem közszereplő. Egy további személy külföldre „szökött”, ám a mostani közlés szerint a korábban kibocsátott európai és nemzetközi elfogatóparancs még nem vezetett eredményre.

Nem ez az egyetlen eljárás azonban, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatban különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt tett feljelentése nyomán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya nyomoz, a Fővárosi Főügyészség által felügyelt büntetőügyben azonban gyanúsítotti kihallgatás ezidáig nem történt. A súlyos visszásságokat, megállapításokat tartalmazó OLAF-jelentés kapcsán indult nyomozás határideje egyelőre 2018. január 23-a, ám ezt vélhetően meghosszabbítják majd.

Legalábbis erre utalt nemrég Polt Péter legfőbb ügyész a parlamentben, ahol Budai Gyula fideszes képviselő kérdésére válaszolva egyúttal előrevetítette: újabb gyanúsítások lesznek az Alstom-metrókocsik beszerzésével összefüggésben indult nyomozásban.

Kitért arra is, hogy az eljárás „célkeresztjében” vannak azok az egykori magas rangú BKV-s tisztségviselők és politikai döntéshozók is, akik a kenőpénzekből részesülhettek.