Belföld

„Tovább kell javítani a demográfiai helyzeten”

Máris elkezdődött a választási eredményeket kiértékelő munka – nyilatkozta lapunknak Dunai Mónika, a Fidesz–KDNP egyéni mandátumot nyert képviselője

Míg 2010-ben a termékenységi ráta még 1,23 volt Magyarországon, mostanra 1,5-re nőtt, és a cél, hogy ezt fokozatosan tovább, legalább 2,1-re növeljük – mondta lapunknak Dunai Mónika. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője a demográfiai helyzet további javításán kívül a következő parlamenti ciklus legfontosabb célkitűzésének nevezte az ország függetlenségének, szabadságának, valamint a magyarok biztonságának megvédését.

Dunai-Monika
Az emberek megértették, jelenleg a legfontosabb kérdés az ország biztonságának megőrzése, hangsúlyozta Dunai Mónika, aki döntőnek tartja a családpolitikai eredményeket is (Fotó: Bodnár Patrícia)

„Azt vallom, hogyha valaki nincs jelen a választókerület életében, nem képes megtartani a választók bizalmát. Az egyéni képviselőnek egyaránt fontos a parlamenti és a saját körzetében végzett munka” – mondta lapunknak Dunai Mónika, aki másodszorra nyert egyéni mandátumot a fővárosban, a Rákosmentét és Kőbánya egy részét magában foglaló 14. választókerületben. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője úgy véli, bár az országos eredmény és az a tény, hogy a nemzeti oldal ismét kétharmados győzelemmel kapta meg a kormányalakítási lehetőséget, mindent felülmúl, fájónak nevezte, hogy Budapesten csak hat körzetben győztek a Fidesz-KDNP jelöltjei.

Jelezte, már elkezdődött a választási eredményeket kiértékelő munka, aminek részeként meg fogják nézni, hogy az elveszített kerületekben miként tudnának sikert elérni a következő választásokon. „Az már most látható, hogy sok helyen nem bizonyult elégnek, ha egy adott párt színeiben indult el valaki, szükség volt a helyi beágyazottságra is” – mutatott rá a politikus, aki huszonnégy évig önkormányzati képviselő volt Rákosmentén, 2014 óta pedig országgyűlési képviselőként dolgozik.

Arra a kérdésre, hogy választókörzetében volt-e negatív visszhangja a bevándorlásra fókuszáló országos kampánynak, elmondta, ugyan elhangzottak kritikák, de az emberek megértették, hogy jelenleg a legfontosabb kérdés az ország biztonságának megőrzése. Azt ugyanakkor hozzátette, hangsúlyozták a foglalkoztatás, a családpolitika, az otthonteremtés területén és a gazdaságban elért eredményeket. „Fontos, hogy egyszerre garantáljuk az emberek fizikai és anyagi biztonságát” – hívta fel a figyelmet.

Annak kapcsán, hogy ismét kevés női képviselő lesz a parlamentben, rámutatott: a Fidesz hat körzetben indított női jelöltet és ötben győzelem is született, s ezt jelentős eredménynek nevezte.

„Tény, hogy a nők kevésbé vállalkoznak arra, hogy az egyéni mandátumért folyó, sokszor durva kampányban vállalják a megmérettetést” – magyarázta. Hozzátette, a közigazgatásban, a parlamenti munkában, a szakértők között annál több nő dolgozik, gyakran akár középvezetői pozícióban is.

Dunai Mónika a következő parlamenti ciklus legfontosabb célkitűzései közé sorolta az ország függetlenségének, szabadságának, valamint a magyarok biztonságának megvédését, illetve a demográfiai helyzet további javítását. „Míg 2010-ben a termékenységi ráta még 1, 23 volt Magyarországon, mostanra 1,5-re nőtt, és a cél, hogy ezt fokozatosan tovább, legalább 2,1-re növeljük” – hívta fel a figyelmet. Ennek részeként a családpolitika a következő ciklusban is a figyelem középpontjában áll majd, de a gazdaság további erősítése, a munkahelyteremtés, a magyar kultúra megőrzése szintén hangsúlyos téma lesz.