Belföld

Tovább hódít az elektronikus igazolvány

Az új okmánnyal már ügyfélkapu-regisztrációt is lehet otthonról kezdeményezni

Csaknem 1,4 millió elektronikus személyi igazolványt (eSzemélyi) váltottak ki a magyar állampolgárok 2016. január 1-je és 2017. január 31. között – tudta meg lapunk a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-től (NISZ).

Kérdésünkre közölték, hogy az eSzemélyi használhatóságával kapcsolatban eddig csak pozitív állampolgári visszajelzések érkeztek. Problémát csak az okmányok olvasására alkalmas eszközök száma jelent. Ebben az évben az egészségügy kilencvenezer kártyaolvasót szerez be, így minden orvos rendelkezni fog okmányolvasóval. Emellett az év során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálataira összesen hatszázötven darab eSzemélyi-olvasó kerül.

A NISZ tájékoztatása szerint január 1-jétől az új okmánnyal már ügyfélkapu-regisztrációt is lehet otthonról kezdeményezni, vagy elektronikus felületen ellenőrizni az igazolvány érvényességét. Az egyik legnagyobb újítás lehet a havi MÁV-bérlet vásárlása az új személyivel. Február közepétől a Budapest–Pusztaszabolcs útvonalon már így is lehet bérletet venni. A kisebb újítások között szerepel a vészhelyzet esetén értesítendő telefonszám utólagos módosításának lehetősége.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom