Belföld

Tovább emelkedik jövőre az ápolási díj alapösszege

Bővülhetnek a nehéz helyzetben lévők támogatásának lehetőségei

Akárcsak az elmúlt években, jövőre is folytatódik az ápolási díj összegének emelése – értesültünk. A kormány rendszeresen vizsgálja a hozzátartozóikat ápoló személyek erőfeszítésének elismerésére, nehéz élethelyzetük könnyítésére szolgáló eszközök további lehetőségeit.

Jövő januártól az ápolási díj alapösszege ismét öt százalékkal emelkedik, ezenfelül a szaktárca mérlegeli annak lehetőségét is, hogy miként lehetne további támogatást biztosítani az ápolók bizonyos, különösen nehéz helyzetben lévő csoportjai részére – erősítette meg egy ellenzéki írásbeli kérdésre adott parlamenti válaszában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára. Tudatta egyúttal, hogy a hozzátartozóikat ápoló személyek erőfeszítésének elismerésére, nehéz élethelyzetük könnyítésére szolgáló eszközöket a kormány rendszeresen vizsgálja.

Rétvári aláhúzta: a családtagjai­kat ápoló hozzátartozók megbecsülésre méltó feladatot teljesítenek, támogatásuk, családjaik szociális biztonságának erősítése kiemelt célkitűzés, amelynek megvalósítása érdekében az elmúlt évek során több pozitív lépés is történt. A vonatkozó jogszabály jelenleg az ápolási díj három típusát szabályozza, az ápolási szükséglet függvényében emelkedő összegű alap-, emelt, és kiemelt összeget. A súlyosan fogyatékos, fokozott ápolást igénylő hozzátartozóikat ápoló családtagok részére nyújtott emelt összegű ápolási díj összege 2014-től 38 350 forintról 44 250 forintra emelkedett, s bevezették a legsúlyosabb állapotú hozzátartozókat ápolók részére a kiemelt ápolási díjat, amelynek havi összege 2016-ban 53 100 forint volt. Az idei évtől további öt százalékkal nőtt az ápolási díj összege.

A folyamatos növekményt a Jobbik ugyan nem támogatta, de a kormány a további emelések feltételeinek megteremtésén dolgozik – jegyezte meg az államtitkár, a jobbikos Farkas Gergelynek válaszolva. Kitért továbbá arra is, az ápolási díjhoz a társadalombiztosítás keretében nyújtott kedvezmények is kapcsolódnak.