Belföld

Tovább dúl a szocialista belháború

Ha nem fogja be a száját, baja eshet, így fenyegették Molnár Zsoltot Botka emberei – állítja a párt elnökségi tagja

Egy kívülről érkező érdekkör megfenyegette Molnár Zsoltot, az MSZP elnökségi tagját, aki nyilvánosan adott hangot annak, hogy nem ért egyet Botka László szövetségi stratégiájával.

molnarzsolt
Molnár Zsolt azt mondja, nem aggódik (Fotó: Hegedüs Róbert)

Botka köreiből azzal fenyegették meg Molnár Zsoltot, a szocialista párt elnökségének tagját, „ha nem fogja be a száját, akkor könnyen baja eshet”. Ezt maga az érintett jelentette ki a Karc FM-nek adott interjúban. Azt mondták neki, „le lesz ügynöközve, és ki lesz zárva az MSZP-ből”. Ezt úgy kommentálta, hogy „szokásos pártállami megjegyzések”, és nem veszi komolyan őket. Visszautasítva az ügynökvádat, kijelentette, vagy a DK-val vagy nélküle, de ő a szocialista párt sikeréért dolgozik. Molnár azt üzente fenyegetőinek, hogy: „ilyenekkel nem lehet engem megfélemlíteni.” Molnár arról is beszélt, az MSZP miniszterelnök-jelöltje egyre nyíltabban Orbán forgatókönyvét valósítja meg azzal, hogy összerúgta a port az összes ellenzéki párttal, és semmiféle megállapodásra nem törekszik. Eközben az MSZP támogatottságát fél éve befagyasztották tíz százalék körül – tette hozzá. Botka „liberális kispártozása”, továbbá az olyan kijelentések, hogy „az Új pólus pártjai csak játszadoznak” ellehetetleníti az együttműködést, mert szerinte csak egy széles körű népfrontos politika és választási szövetség válthatja le a Fidesz–KDNP-t a jövő évi választásokon. Molnár a Hír Tv-ben, Kálmán Olga műsorában arról is beszélt, hogy „egy, a pártba kívülről érkezett érdekkör, egy jól fizetett, többmilliós fizetéssel rendelkező kommunikációs igazgatóval, aki nem bírja sem a frakció, sem az elnökség bizalmát, keveri a lapokat”.

Sajtóhírek szerint Botka főtanácsadója, az SZDSZ-ből érkezett Ruff Bálint felvásárolta az Új Pólus weboldalát, ami Molnár szerint szintén az együttműködés ellen hat. Juhász Péter, az Együtt elnöke az MSZP lépéséről azt mondta, a kicsinyesség látszik, „Botka ilyen módszerekkel próbálja megfogni a politikai ellenfeleit vagy partnereit”. A DK-hoz közel álló Nyugati Fény pedig arról írt, egyre több MSZP-s politikus vállalja fel nyíltan, hogy nem tetszik neki Botka kirekesztő tempója, amivel zsákutcába viszi a szocialista pártot és a komplett ellenzéket. Ezt a leügynöközött Molnár Zsolt is megerősítette, aki úgy fogalmazott Kálmán Olga műsorában: „Nem egyedül gondolom, hogy szélesebb körű együttmőködés kell, hiszen ha figyelembe vesszük a szocialista párt támogatottságát, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy aki ezt az utat járja tovább ebben a formában, az le akarja-e váltani egyáltalán Orbán Viktort?”

A „nyugodt erő”, Gyurcsány Ferenc is megszólalt. Azt írta közösségi oldalán: „Eszem ágában sincs beleszólni az MSZP-n belüli vitákba. Egy dologban azonban biztos vagyok: elég a háborúskodásból. Orbánéból, Botkáéból, a Momentum mindent kidobni akaró fiatalos radikalizmusából. Nyugalom kellene. Kisebb hangerő. Az emberek élni akarnak. Csendben, kiszámíthatóan. A választások előtt alig több mint nyolc hónappal a demokraták nem ölhetik egymást. Mert ennek nem lesz győztese.”

Elege lett az MSZP elnökének a párton belül dúló vitából, és keddre magához rendelte Botka László miniszterelnök-jelöltet, valamint Molnár Zsolt elnökségi tagot – értesült a Népszava, amely „több forrásból is úgy tudja”, Molnár Gyula rombolónak és haszontalannak tartja a sajtón keresztül való üzengetést.