Belföld

Történészek portréja Teleki Pálról

Az egykori miniszterelnök sokat tett a szélsőjobboldali sajtó megfékezéséért

Teleki Pál miniszterelnökként tudatosan próbálta építeni a magyar középosztályt – mondta minap egy konferencián Hollósi Gábor. A Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa a Teleki Pál-emlékkonferencián a politikus munkásságát méltatta.

Teleki Pál határozottan hitte, hogy a történelmi Magyarország vesztét az 1918-19-es forradalmak, a zsidóság, a liberalizmus és a kereszténység visszaszorulása okozta – mondta kedden a Budapesti Gazdasági Egyetemen tartott Teleki Pál-emlékkonferencián Hollósi Gábor. A Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa szerint a hajdani miniszterelnök a zsidóságot nemzetiségnek tekintette, s úgy tartotta, hogy tagjai közül azokat, akik asszimilálódni szeretnének, nem érheti agresszió. Ezen logika alapján kormányfőként fellépett a radikális sajtó ellen. Ugyancsak hitte, hogy az 1920-as trianoni katasztrófa egyik oka az volt, hogy korábban nem sikerült asszimilálni a nemzetiségeket. Megkülönböztette a Galíciából bevándorolt és a régóta velünk élő, őshonos zsidókat olyformán, hogy az előbbiek semmiképpen nem akartak a magyar nemzettel azonosulni. Teleki a családi indíttatása okán semmiképpen nem nevezhető antiszemitának, s ilyen tekintetben nem volt ideológus sem.

Teleki Pál nem vett részt a numerus clausus vitájában, mert éppen egy keléssel műtötték – idézett fel Hollósi Gábor egy kevéssé ismert tényt. Beszélt arról is, hogy határozott szándéka volt a háborús jövedelmek megadóztatása, a hadsereg megerősítése és a tanári testületek megrostálása. Teleki Pál miniszterelnökként tudatosan próbálta építeni a magyar középosztályt. Hollósi Gábor szerint nem tudhatjuk, hogyan viszonyult volna az 1944-ben történtekhez, így teljesen légből kapottak és talajtalanok az ezzel foglalkozó cikkek, értekezések.

A konferencián előadást tartott még Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, Orosz László és Joó András, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa, Nyári Gábor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem PhD-hallgatója és Szabó Péter, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom