Belföld

Tordai, az ellenzéki provokátor

Hiába tiltotta ki a házelnök a Parlamentből a párbeszédes politikust, ő a szocialisták hátán végül visszamászott

A túlóra szabályozásáról szóló törvény kapcsán a parlamenti ülésteremben kitört rendbontás egyik vezéralakja Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője volt. Ő volt az, aki később megafonból intézett felhívást a Kossuth téri tüntetőkhöz, meghirdetve a „sétát”, ami aztán a Lendvay utcai Fidesz-székháznál lévő rendőrkordon áttörésébe torkollott.

Később maga intézkedett a lánchídi és Kossuth-téri csapatok egyesítéséről, s vált az „utcai ellenállás” vezérévé. Az Országgyűlésbe a szocialisták farvizén bejutó képviselő 2013. október 31-én tette le a névjegyét a politikában, amikor egy molinót feszített ki a Lánchídra, „Viktor, én is magyar vagyok, de nem fideszes!” felirattal. Akkor garázdaság miatt indult ellene eljárás, ám azt a bíróság megszüntette.

Tordai másik emlékezetes antréja a Párbeszéd szóvivőjeként 2017 áprilisában a Parlamentben zajlott. Ekkor Orbán Viktor kormányfő dolgozószobájának ajtaját dekorálta ki az alábbi feliratokkal: „Putyin-csicska”, és „hazaáruló”. Kövér László házelnök örökre kitiltotta őt az Országházból, mire az ifjú politikus Facebook-oldalán azt felelte: „Persze, Bajusz, csak így tovább, előre a putyini úton! De abban biztos lehetsz: elégtételt veszünk!”

Tordai az idén júniusban képviselői karrierjét azzal kezdte a Házban, hogy letegezte a miniszterelnököt egy interpelláció során, majd viszonválaszában az „úgynevezett miniszterelnök torz világlátásáról” beszélt. Ezt a házelnök nem hagyta annyiban: „Az úgynevezett képviselő kérdéseire Bodó Sándor államtitkár úr fog válaszolni” – replikázott Kövér László.

Tordai Bencét az LMP-s Ungár Péter is helyrerakta egy ízben, amikor közösségi oldalán azt írta: „Szerintem érdemesebb ezt az alkalmat arra használni, hogy feltegyük az embereket érintő kérdéseket, mint hogy egy címlap reményében hisztérikus rohamban nem mondjuk ki gyerekesen azt, hogy miniszterelnök úr, mint ahogy Tordai tette.” Idén novemberben „cöfcöfcöf”-öző hozzászólását Latorcai János levezető elnök szakította félbe azzal, hogy „ne tegye bohóckodás tárgyává a parlamentet”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom