Belföld

Tordai Péter: Nem áruló Zoltai Gusztáv

November 5-én tartja rendkívüli közgyűlését a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH). A testület elnöke, Tordai Péter által kezdeményezett tanácskozás hivatott eldönteni, maradhat-e posztján a még júliusban megválasztott Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató.

„Nem tudunk együtt dolgozni. Vagy ő, vagy én folytatom, erről szavaz majd a hitközség” – nyilatkozta lapunknak Tordai, hozzátéve, szintén a grémium határozhat majd a Schwezoff elleni fegyelmi eljárásról. A korábban transzvesztita múltja miatt botrányt kavaró ügyvezető ugyanis az elnök szerint az alapszabályba ütköző dolgokat követett el.

Felvetésünkre Tordai azt mondta, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga tervezett, kormányzati támogatásban részesülő rekonstrukciója váltotta ki a vitát, Schwezoff ugyanis nehezményezte, hogy bár az épület a BZSH kezelésében van, a Mazsihisszal egyeztetett az ügyben a kabinet. Az ingatlan sorsa egyébiránt tizenöt éve téma, így nyilván nem mindegy az érintettek számára, kihez köthető majd, ha rendeződik a történet.

Mint a Magyar Hírlap elsőként megírta, az előzőleg a Mazsihisz mellett a BZSH-ban is ügyvezetői posztot betöltő Zoltai Gusztávot tanácsadóként foglalkoztatja a Miniszterelnökség, a megbízatást temérdek kritika érte jobb- és baloldalról egyaránt. Tordai úgy véli, képtelenség a vád, amely szerint Zoltai ezért a zsidóság árulója lenne, sőt huszonöt éves tapasztalatával biztosan értékelhető segítséget tud nyújtani megbízójának a zsidó köz­élettel kapcsolatosan.

Érdemes megjegyezni, Schwezoff éppen a „Zoltai-örökséggel” szemben határozta meg saját tevékenységét – miközben a Heisler András elnökölte Mazsihisz korábban arra kérte a budapesti hitközséget, hívja vissza tisztségéből ügyvezetőjét.