Belföld

Toborzási rekord a tartalékosoknál

Harminckilencen jelentkeztek önkéntes szolgálatra Kiskunhalasról és környékéről, főleg a Vári Szabó István Szakközépiskolából

Túljutottak a Ludovika honvédtiszthallgatói az idei első lövészeten Táborfalván. A hallgatók emellett tereptant is tanultak, valamint a közúti szállítás szabályaival is megismerkedtek. Mindezzel párhuzamosan új alakulattal gazdagodott a tatai lövészdandár, és egyszerre rekordszámú fiatal kérte felvételét az önkéntes tartalékosok sorába.

Sikeres hétvégét tudhatnak maguk mögött a Bács-Kiskun megyei honvédségi hadkiegészítő iroda munkatársai – harminckilenc középiskolás jelentkezett önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra Kiskunhalasról és a város vonzáskörzetéből. Csaknem mindannyian a Vári Szabó István Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulói. Ekkora létszámban, egy időben, azonos helyről korábban még nem küldtek be aláírt regisztrációs lapokat a honvédséghez. Az iroda munkatársai – tekintettel a jelentkezők tekintélyes létszámára – Kiskunhalason intézték el az adminisztratív teendőket, s így a tanulóknak nem kellett Kecskemétre utazniuk. Mivel az érdeklődők közül sokan még nem töltötték be a 18. életévüket, nekik a regisztrációhoz szüleik írásbeli hozzájárulását is be kellett mutatniuk. Utóbbira azért van szükség, mert az alkalmassági felmérésen csak így lehet részt venni. Azok a diákok pedig, akik az egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatokon megfeleltek, akár a 18. születésnapjukon is aláírhatják az önkéntes műveleti tartalékos szolgálat szerződését.

Az iskolában jelenleg négy évfolyamon és nyolc osztályban oktatják a belügyi rendészeti ismereteket. Tavaly húszan érettségiztek ebből a tantárgyból, idén pedig várhatóan harminchárman lesznek. Mint az elérhető adatokból kiviláglik, a fiatalok körében egyre népszerűbb a rendészeti képzés Kiskunhalason, sőt a 2015–16-os tanévben a korábbinál is több jelentkezőre számítanak. Az új kerettantervnek megfelelően a tantárgy neve fegyveres szervek és vagyonvédelmi ismeretekre változik majd, és az eddigi orientáció helyett szakosított osztályokban oktatják majd, az ezt a szakot választók részére pedig kötelező érettségi tantárgy lesz.

Ugyancsak a honvédség világából érkezett hír, hogy új alakulattal gazdagodott a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár. A 2. lövészzászlóalj parancsnoka Farkas Gábor alezredes lett, aki korábban az alakulat felderítőfőnöke volt. Az alakulat előtt egy csaknem féléves szervezési időszak áll, amely során kialakítják a személyi, infrastrukturális és logisztikai hátteret. A bővítés fő célja az volt, hogy a készenlét elérése után képes legyen a lövész, harckocsi, tüzér és páncéltörő fegyvernemek szakaszszintű tanintézeti kiszolgálására, továbbá az alapkiképzést és az önkéntes tartalékosok képzését is végrehajtják. A tatai kötelék létrejötte más szervezeti változásokat is hoz a Magyar Honvédségben, hiszen a dandár alárendeltségébe tartozó, ám szolnoki MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj önálló szervezeti elemként működik majd tovább az MH Összhaderőnemi Parancsnokság közvetlen irányítása alatt.

Mindezzel párhuzamosan tegnap lezárult a ludovikás első-, másod- és harmadéves honvédtiszt-jelöltek idei első éleslövészete a táborfalvai lőtéren. A hallgatók pisztolyt, gépkarabélyt, géppuskát és RPG gránátvetőt használtak, továbbá elméleti tudásukról is számot adtak. Az MH Ludovika Zászlóalj katonái összesen öt napot töltöttek a terepen. Az alegység keretén belül évente kétszer öt nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a gyakorlótéren általános harcászati és lőkiképzést oktassanak a jelölteknek. A március 16-án Táborfalvára települt 224 fős állomány számára az RPG használata volt a legizgalmasabb és leglátványosabb mozzanat. A lőgyakorlattal párhuzamosan a ludovikásokat közúti szállítású készenléti szolgálatra készítették fel, valamint tereptan-foglalkozásokon is részt vettek.


Átlagosan ötvenszázalékos illetményfejlesztés
Katonai életpálya, pótlékokkal

Benyújtotta az Országgyűlésnek tegnap az új katonai életpálya bevezetését és az ahhoz kapcsolódó illetményfejlesztéshez szükséges törvényjavaslatot Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A honvédek 2015 júliusától átlagosan harminc, majd 2019 januárjáig évenként öt-öt, összességében átlagosan ötvenszázalékos illetményfejlesztést kapnak. Az előterjesztés szerint az alapilletmény szempontjából az állomány tagja által betölthető szolgálati beosztásokat a beosztás szerinti felelősség, a szervezeti hovatartozás és a vezetői jelleg alapján hét besorolási osztályba kell besorolni. Az új katonai életpálya eleme az oldalirányú kar­rierút megteremtése. Ennek nyomán bevezetik a fokozati vizsgát, amelynek célja egyrészt a motiváltság, különösen az anyagi motiváció fenntartása. Az új illetményrendszerben öt pótlék lesz: többféle tevékenység elismerésére jár a jövőben az átlagosnál nagyobb veszélyt elismerő pótlék, valamint a fokozott igénybevétel utáni pótlék.

A harmadik fajta az idegennyelv-tudás elismerése, a negyedik a munkaerő-piaci pótlék, az ötödik pedig a területi pótlék a kockázatvállalás, illetve a titkosszolgálati tevékenység elismerésére. Előírás lesz az is, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál nem működhet érdek-képviseleti szervezet, s ahhoz a KNBSZ hivatásos állományának tagja nem csatlakozhat.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom